Hlavní obsah

Kanada půjčí americkým automobilkám čtyři miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadský kabinet a vláda provincie Ontario půjčí kanadským pobočkám amerických automobilek čtyři miliardy kanadských dolarů (63 miliard Kč). Uvedl to v sobotu kanadský premiér Stephen Harper. Rozhodnutí předcházel v pátek podobný krok Spojených států, kde prezident George Bush slíbil automobilkám půjčky 17,4 miliardy USD.

Článek

Dohody o těchto úvěrech podepsali zástupci koncernů General Motors a Chrysler s vládou ještě téhož dne.

"Nemůžeme si dovolit, ve Spojených státech ani v Kanadě, katastrofický kolaps trojice velkých automobilek," řekl Harper. Dodal, že peníze pomůžou udržet továrny významného ekonomického odvětví v chodu, zatímco budou koncerny pracovat na své restrukturalizaci.

Automobilový průmysl vytváří 14 procent zpracovatelské produkce Kanady a na vývozu zboží ze zpracovatelských závodů se podílí 23 procenty. Odvětví přímo zaměstnává přes 150.000 Kanaďanů. Sektor podobně jako v USA trpí kvůli finanční krizi nejslabším odbytem aut za čtvrt století a postihl ho s tím propad provozní hotovosti.

Půjčky od Kanady využijí General Motors Canada a Chrysler Canada, a to tři miliardy a jednu miliardu CAD. Ford Motor Company Canada bezprostřední hotovost nežádal. Jeho mateřská společnost v USA oznámila, že peníze od státu nepotřebuje, ale že by ji značně poškodil krach jednoho či obou hlavních rivalů, napsala agentura AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám