Hlavní obsah

Čeští bankéři chtějí opět potírat krizi, snížili úrokové sazby

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Česká národní banka na svém pravidelném jednání snížila hlavní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 2,25 procenta. Takový zásah trh očekával. Banka o tom informovala ve středu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Důvodem snižování sazeb je rychlé zpomalování hospodářského růstu i inflace. ČNB bude v příštím roce podstřelovat svůj inflační cíl,“ komentoval analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. 

Česká národní banka sazby měnila naposledy na začátku listopadu. Tehdy zaskočila analytiky, když hlavní úrokovou sazbu, která je klíčová pro určování výše úroků u komerčních bank, snížila o 0,75 procentního bodu.

Sazby mění celý rok centrální banky po celém světě. Například centrální banka Spojených států (Fed) zasáhla v úterý. Hlavní úrokovou sazbu snížila na 0,25 procenta. To je nejníže od roku 1954.

Historických minim dosáhly i sazby v Británii. Bank of England před několika dny snížila na dvě procenta. Naposledy tak učinila v roce 1951.

Reklama

Výběr článků

Načítám