Hlavní obsah

Koruna je nejslabší od ledna a zřejmě bude padat dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Česká měna během úterního dopoledne ještě prohloubila pondělní ztráty a spadla až na hodnoty kolem 26,33 Kč/EUR. Blíží se tak k nejslabší úrovni od ledna, vyplývá z informací serveru Patria Online. K dolaru se koruna drží na 19,29 Kč/USD.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Náš výhled v horizontu tří měsíců počítá s kurzem až 27 Kč/EUR v souvislosti s tím, že se česká ekonomika bude silně propadat. To nejhorší má totiž ekonomika teprve před sebou v první polovině příštího roku," řekl Novinkám analytik Komerční banky Jiří Škop. Na konci července se přitom koruna obchodovala v rekordním kurzu 22,93 Kč/EUR.

Podle Škopa lze také očekávat další snižování úrokových sazeb. Posilování koruny nepřeje ani vývoj měn okolních států.

"K tomu se dnes přidává pokles akciových trhů, i když jejich vliv je v posledních dnech oslaben. Vedle koruny oslabují také zlotý a forint," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Koruna oslabuje i k dolaru, aktuálně se její kurz pohybuje kolem 19,29 za dolar.

Dolar vyčkává

Dolar se proti euru dopoledne ustálil na hladině 1,3670, kde podle Vlka možná vyčká na důležité odpolední události. "Index nákupních manažerů v průmyslu eurozóny dopadl podle očekávání a do obchodování nezasáhl," poznamenal.

Odpoledne v USA zveřejní inflace za listopad. "Její další rychlý pokles může podpořit očekávání, že Fed výrazněji sníží sazby a možná přistoupí i k tzv. kvantitativnímu uvolňování peněz. Právě dnešní jednání Fedu a možnost razantnějšího přístupu bude pro dolar nejdůležitější," upozornil.

Reklama

Výběr článků

Načítám