Hlavní obsah

Světu hrozí vleklá hospodářská krize, stimuly EU nestačí, říká šéf MMF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Stimulační programy na pomoc rozkolísané světové ekonomice musí být vládami jednotlivých států přijaty co nejdříve, jinak se lidé vzbouří. Na tiskové konferenci v Madridu to v pondělí řekl výkonný šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn. Plán, na kterém se shodly špičky EU, je podle Strauss-Kahna nedostatečný.

Foto: Mitch Dumke, Reuters

Šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn

Článek

Globální ekonomika zažívá "bezprecedentní propad produkce" a přibližuje se k recesi, prohlásil šéf MMF. Tempo růstu výrazně padá i v Číně, donedávna motoru světové ekonomiky. Bez naléhavějších vládních zásahů bude ohroženo oživení, s nímž se původně počítalo ke konci roku 2009 nebo na počátku roku 2010, řekl Strauss-Kahn.

"Zbývá toho hodně udělat, a pokud se to neudělá, bude obtížné vyhnout se dlouhé krizi," řekl šéf MMF. Podle něj i vyspělým ekonomikám hrozí sociální nepokoje podobné těm, které nyní zasahují Řecko.

Vlády údajně zbytečně šetří penězi

MMF ve své poslední prognóze předpokládá pro příští rok růst globální ekonomiky o 2,2 procenta, příští měsíc však tuto prognózu zřejmě dál sníží. Strauss-Kahn, který je zastáncem rozmáchlých záchranných návrhů francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, to zčásti zdůvodnil neochotou vlád vyčlenit dostatečné objemy peněz na obnovení důvěry v ekonomice a oživení růstu.

MMF doporučuje, aby vlády utratily na podporu ekonomiky celkem dvě procenta globálního hrubého domácího produktu, tedy asi 1,2 bilionu dolarů. Podporuje také rozsáhlé plány rekapitalizace bank, které by obnovily důvěru ve finančním systému.

Stimulační plán EU, který počítá s dodatečnými výdaji ve výši 1,5 procenta HDP, je podle Strausse-Kahna z hlediska podpory oživení nedostatečný. "Skutečně si myslím, že 1,5 procenta je pod tím, co potřebujeme," řekl.

O zvýšení výdajů neuvažuje ani Česko

Zcela opačně se ke stimulačním programům, které zvyšují vládní deficity, postavil šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet. Ten dnes pro list Financial Times řekl, že evropští politici musejí mít při podpoře svých ekonomik na paměti, že ani v tak výjimečné situaci nelze ignorovat stanovená pravidla pro deficity veřejných financí. Proti velkým deficitním výdajům se v EU brání zejména německá vláda a s výraznější stimulací zaměřenou na poptávku nepočítá ani český kabinet.

Světový útlum se výrazně projeví i v Číně, kde MMF v listopadu snížil odhad růstu pro příští rok na 8,5 z dosavadních 9,7 procenta. Strauss-Kahn nevyloučil, že růst v Číně se zpomalí až na pět procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám