Hlavní obsah

Sněmovna reprezentantů USA schválila státní pomoc automobilkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká Sněmovna reprezentantů ve středu schválila státní pomoc v hodnotě 14 miliard dolarů určenou třem domácím automobilkám General Motors, Ford Motor a Chrysler. Senát bude o návrhu zákona o poskytnutí nouzových úvěrů, který předložili demokraté, hlasovat hlasovat zřejmě ještě tento týden, kde je ale jeho osud kvůli silnému republikánskému táboru stále nejistý.

Článek

"Tento zákon dává Detroitu a Americe šanci vrátit se zpět do kolejí," prohlásila předsedkyně Sněmovny Nancy Pelosiová těsně před hlasováním.

Záchranné krátkodobé úvěry by měly GM a Chrysleru umožnit, aby do března přežily a odvrátily hrozící bankrot. Ford okamžitou pomoc nepotřebuje a chce pouze přístup k úvěru v případě zhoršení situace. Fond byl schválen již v září a byl určen k podpoře vývoje úspornějších a ekologických vozů.

Vláda dostane většinu

Vláda se za poskytnuté úvěry stane největším akcionářem automobilek a bude jmenovat "automobilového cara", jemuž se firmy budou zodpovídat. "Car" bude mít vliv na podobu restrukturalizace a bude moci zadržet úvěry v případě, že firmy nepokročí ve změnách. Bude také moci doporučit, aby firma, která nesplní podmínky pro úvěry, vyhlásila bankrot a pokusila se o restrukturalizaci v režimu ochrany před věřiteli.

Recese na trhu s auty v USA

Americký automobilový trh je nyní v těžké krizi kvůli ekonomické recesi a obtížnějšímu přístupu k úvěrům v důsledku finanční krize. V listopadu prodej automobilů včetně vozů zahraničních značek klesl meziročně o 36,7 procenta.

Prezident George Bush spolu s řadou republikánských zákonodárců vyjadřoval pochyby, zda budou automobilky schopny dlouhodoběji přežít. Jeho nástupce Barack Obama se zasazoval o pomoc, zdůrazňoval však, že by měla být podmíněna restrukturalizací automobilek. Řada zákonodárců ale zastává názor, že o osudu firem by měl rozhodovat trh, nikoli vláda zatížená rekordními rozpočtovými deficity.

Reklama

Výběr článků

Načítám