Hlavní obsah

Poslanci i přes dohady schválili rozpočet na příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Poslanecká sněmovna schválila ve středu rozpočet na rok 2009. Počítá se schodkem 38,1 miliardy korun. Pro návrh zvedlo ruku 100 zákonodárců, proti bylo 93. Ke schválení bylo potřeba 98 hlasů. Koalici podpořilo všech osm nezařazených poslanců.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

O zákoně o státním rozpočtu nejedná Senát, musí jej jen podepsat prezident republiky. Podle zvyklostí jej ale nikdy nevetuje.

Zákon podpořili i čtyři přeběhlí poslanci z ČSSD Miloš Melčák, Michal Pohanka, Evžen Snítilý a Petr Wolf. Hlasovaly pro něj i dvě nezařazené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková a ruku zvedli také nezařazení poslanci z ODS Juraj Raninec a Jan Schwippel.

Pro rozpočet byl i poslanec ODS Vlastimil Tlustý. "Já jsem pro nejhorší rozpočet v dějinách České republiky zvedl ruku jenom proto, že jeho neschválení by tu zoufalou situaci ještě zhoršilo," prohlásil Tlustý

Opozice návrh kritizovala především proto, že je schodek příliš nízký. S číslem 38,1 miliardy se počítá v případě, že růst HDP bude vyšší než tři procenta. To je ale málo pravděpodobné. ČNB a ministerstvo financí přiznávají, že růst bude nižší.

Kalousek: Vývoj ekonomiky nezná nikdo

Kalousek rozpočet hájil. Na námitky, že schodek neodpovídá vývoji ekonomiky, reagoval tím, že vývoj ekonomiky nikdo nezná.

"Jsou různé scénáře. Jsme připraveni i na scénáře, o kterých doufáme, že nenastanou. Budeme muset použít takové nástroje, které budou odpovídat dané realitě. Nikdo neví, jak se bude vyvíjet ekonomika v příštím roce. Že to nevíte ani vy, ani já, není tak hrozné, ale on to neví skutečně nikdo na celém světě," řekl Kalousek před poslanci. Podle něj bude potřeba na výkyvy reagovat, až nastanou.

Stínový ministr financí za ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po schválení rozpočtu řekl, že "v rozpočtu není ani koruna na jakákoliv protikrizová opatření". Vláda bude podle Sobotky "jen čekat, jak to dopadne", což označil za "nejhorší řešení". 

Schválený návrh rozpočtu počítá i s částkou 2,7 miliardy korun, které navíc půjdou na zvýšení platů státních zaměstnanců. Sumu navrhl ministr práce Petr Nečas. Zdůvodnil to tím, že chce zmírnit dopady krize na obyvatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám