Hlavní obsah

Očekává se hluboká recese světové ekonomiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro rok 2009 se očekává, že světová ekonomika projde zřejmě hlubokou recesí. V důsledku krize se příští rok zpomalí hospodářský růst na 0,9 procenta z letošních 2,5 procenta. Předpověděla to v úterním globálním ekonomickém výhledu Světová banka.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Podle expertů je to nejvážnější recese od Velké hospodářské krize.

Článek

Globální recese se nevyhne ani rozvojovému světu, i když ten si zachová poměrně silný růst. Hrubý domácí produkt této části světa zpomalí růst na 4,5 procenta z loňských 7,9 procenta, uvedla banka.

Světová banka konstatovala, že růstové vyhlídky v obou částech světa se výrazně zhoršily. Mezinárodní finanční krize, která propukla letos v září po více než roce finančních otřesů, prudce zesílila cyklický útlum, který již byl v běhu. "Je to nejvážnější recese od Velké hospodářské krize," prohlásil hlavní ekonom Světové banky Justin Lin.

"Po potížích velkého počtu bank a finančních institucí v USA, Evropě a rozvojovém světě se finanční podmínky výrazně zhoršily, příliv kapitálu do rozvojových zemí vyschl a zmizela velká část tržní hodnoty podniků," prohlásila banka.

Světová banka chce zvýšit podporu rozvojovým zemím

Krize a recese se u řady rozvojových zemí odrazí v povážlivých problémech na finančních trzích a možná i v úpadcích bank a měnových krizích, předpovídá banka. Politici v případě vzniku takové situace musí reagovat rychle a důrazně a v případě potřeby požádat o pomoc Mezinárodní měnový fond.

Světová banka sama hodlá zvýšit svou finanční podporu rozvojovým zemím. Během tří příštích let chce zvýšit své výdajové závazky až o 100 milionů dolarů (dvě miliardy Kč). Pomocí IFC, své divize pro soukromý sektor, chce banka pomáhat i při rekapitalizaci bank, podporovat financování obchodu a pomoci projektům infrastruktury, které se kvůli krizi dostanou do finančních potíží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám