Hlavní obsah

Zeman: krize bankovního systému může přijít za pět let

Právo, Novinky, jon, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Tuzemský bankovní systém by mohl být paralyzován během následujících pěti let. Bankovní sektor by totiž mohlo ohrozit velké zadlužení domácností. S tímto varováním přišel bývalý premiér Miloš Zeman na úterním mezinárodním finančním fóru Zlatá koruna.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ekonom Jan Švejnar, Robert Holman (uprostřed) z ČNB a Miloš Zeman na fóru Zlatá koruna

Článek

Zeman své tvrzení opřel o údaje České národní banky, podle níž dluhy českých domácností u bank přesáhly již 850 miliard korun. Je to sice méně než například u západních zemí, jak ale Zeman připomněl, kupní síla na západě je pětkrát větší než v Česku.

Zároveň však také dodal, že v současnosti je bankovní systém zdravý.

Bývalý premiér a prezidentský kandidát mimo jiné varoval vládu před finanční pomocí bankám a podnikům. Podle Zemana prý společnosti již dostaly investiční pobídky.

Zeman ve svých odhadech a hodnoceních vycházel z vlastní zkušenosti, když jako premiér musel řešit krizi v devadesátých letech.

Míl vicepremiérem nebude 

Na ekonomickém fóru Zlatá koruna také vystoupil prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl, s kterým v pondělí mluvil premiér Mirek Topolánek. Navrhl ho na funkci vicepremiéra pro ekonomiku. Na fóru však Míl tuto nabídku odmítl.

"Vím minimálně o jednom vhodnějším kandidátovi na funkci vicepremiéra. Jméno jsem premiérovi řekl a doufám, že jej osloví," řekl Míl, jak uvedla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám