Hlavní obsah

Krize srazí růst české ekonomiky pod dvě procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Mezinárodní měnový fond (MMF) odhaduje pro příští rok růst české ekonomiky okolo dvou či dokonce pod dvě procenta. To je méně, než odhaduje ministerstvo financí a Česká národní banka. V Praze to v pondělí uvedl delegát MMF Subhash Thakur.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Článek

Hlavní příčinou pomalého růstu je podle něj pokles poptávky na západoevropských trzích, a tudíž očekávaný pokles českého exportu. Eurozóna se propadá do recese, což nedávno potvrdily zprávy z Německa či Itálie.

Ministerstvo financí původně odhadovalo růst hrubého domácího produktu okolo čtyř procent a v poslední době se začalo hovořit o zhruba třech procentech. ČNB odhadla vývoj příští rok na růst 2,9 až 3,6 procenta. Letos by to mělo být 4,5 procenta.

Celkově je však ČR podle MMF před světovou krizí zatím ochráněna díky silnému hospodářskému růstu v posledních letech. Pomáhá také silná měna a reforma veřejných rozpočtů.

Zpomalení ekonomiky se podle Thakura bezpochyby projeví i v nárůstu rozpočtového schodku. "Odhadujeme, že deficit veřejných financí vzroste o jeden procentní bod oproti návrhu, který schvaluje parlament," uvedl Thakur. Deficit veřejných financí by podle MMF měl příští rok stoupnout na 2,6 procenta. ČR by tak nadále plnila tříprocentní maastrichtské kritérium.

Firmy kvůli krizi propouštějí

Světová krize se zatím Česka nijak výrazně nedotkla. Firmy se na ni ale připravují. Klesá zájem o jejich výrobky v zahraničí. Mnoho jich proto ruší volná pracovní místa a některé se chystají i propouštět.

Krize silně zasáhne automobilový průmysl. I ten český už chystá omezení výroby. Přistoupila k tomu už Škoda Auto, od příštího roku bude vždy jeden týden v měsíci stát kopřivnická Tatra.

Problémy mají ale hlavně automobilky v USA, kde jsou s krizí "napřed". Tamní přední trojice General Motors, Ford a Chrysler žádá vládu o pomoc. Chce 25 miliard dolarů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám