Hlavní obsah

Světové automobilky nevydělávají, propustí tisíce lidí

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Několik tisíc lidí hodlá propustit automobilka Peugeot Citroen. Podle BBC by mělo jít dohromady o 2700 lidí. Důvody jsou stejné jako u konkurenčních společností - nízké prodeje aut.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Auta v současnosti nejdou příliš na odbyt.

Článek

Francouzská automobilka bude propouštět jen kvůli nízkým prodejům. Pro příští rok očekává o desetinu nižší čísla a jen za poslední čtvrtletí letošního roku počítá s poklesem o 17 procent.

Americké automobilky žádají miliardy

Automobilky se potýkají s problémy po celém světě. Zatím nejhůře je na tom asi trojlístek amerických společností Ford, Chrysler a General Motors. Šéfové těchto společností byli již ve středu v Kongresu, aby požádali o pomoc pro své firmy. Bez vládního zásahu jim hrozí kolaps. Aby se mu zabránilo, požadují 25 miliard dolarů, tedy více než 500 miliard korun.

V případě naplnění nejčernějších představ by jen ve Spojených státech mohly o práci přijít až tři milióny lidí. V Kongresu to uvedl šéf General Motors Rick Wagoner.

Firmy zatím peníze nemají jisté, plán na jejich podporu má totiž mnoho odpůrců. Republikáni tvrdí, že si automobilky za svou situaci mohou samy. Jejich výrobní náklady jsou totiž mnohonásobně vyšší než u konkurenčních společností.

Masivně bude propouštět i výrobce motorů

Propouštění oznámil i výrobce leteckých motorů Rolls-Royce. Uvedl, že za propouštěním stojí zpožděné zakázky pro letouny společností Airbus a Boeing. „Firma musela zhodnotit možný dopad hospodářské nejistoty, zpoždění samostatných programů pro Airbus A380 a Boeing 787 a výkonnost společnosti,“ uvedl Rolls.

V Česku může přijít o práci až deset tisíc lidí

Sdružení automobilového průmyslu před několika týdny varovala, že kvůli současné krizi, kdy auta nejdou na odbyt, hrozí, že o práci jen v tuzemsku přijde během následujících měsíců až deset tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám