Hlavní obsah

Slováci přepočítávají měnu pomocí eurokalkulaček

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

V rámci kampaně před zavedením eura dostávají Slováci v těchto dnech do svých poštovních schránek obálky od ministerstva financí, které obsahují informační materiály a eurokalkulačku. "Je to dobrá pomůcka a usnadní mi to život po prvním lednu, kdy už budeme platit eurem," řekl Právu Ján Potančok z Bratislavy.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Eurokalkulačka má Slovákům usnadnit život.

Článek

Eurokalkulačka má na displeji dva řádky. V jednom se objevuje zadaná částka ve slovenských korunách a ve druhém v eurech. Když si například do řádku se slovenskými korunami zadáte 30 Sk na řádku s eurem se objeví částka 1 euro. Pomůcku si pochvalují hlavně starší lidé.

"Zažila jsem měnovou reformu, přechod na slovenské koruny a teď nás čeká euro. Mně se to už těžko přepočítává a eurokalkulačka mi pomůže," říká důchodkyně Eva Balážiková.

V některých částech Slovenska zloději kvůli eurokalkulačkám vykrádají poštovní schránky. "Někteří si asi myslí, že jsou v té obálce peníze, když je posílá ministerstvo financí," usmívá se Ján Vydarený.

Eurokalkulačky se kradou

Někteří si totiž zásilku s eurokalkulačkou pletou s tzv. startovacím balíčkem, který bude k dostání na poštách a v bankách od prvního prosince 2008. Balíček bude obsahovat slovenské euromince v hodnotě 500 slovenských korun (16,60 euro). Vyrobených bude 1,2 miliónů startovacích balíčků a už dnes panují obavy, že to nebude stačit.

"Já jsem slyšel, že firma chce zaměstnancům koupit startovací balíček jako vánoční odměnu," uvedl Milan Ondrejka. Startovací balíčky připravuje Kremnická mincovna, která razí slovenské euromince. V mincovně se v těchto dnech pracuje nepřetržitě na tři směny, aby dokázali zvládnout poptávku po slovenských euromincích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám