Hlavní obsah

Kvůli krizi omezí výrobu i český výrobce pneumatik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OTROKOVICE

Problémy s nízkým odbytem v automobilovém průmyslu postihly další firmy. Například největší tuzemský výrobce pneumatik společnost Barum Continental z Otrokovic bude muset na dva víkendy zastavit výrobu.

Článek

Důvodem je naplnění stávajících skladových kapacit podniku, řekl místopředseda odborové organizace Barum Continental Josef Fleischmann. Vedení společnosti informaci komentovat nechtělo.

"Budeme teď následující dva víkendy stát z důvodu omezování výroby, že jsou plné sklady. Že se neprodává, takže by to nebylo kam dávat," popsal Fleischmann. Další omezení provozu ani případné snižování počtu zaměstnanců podle něj nyní společnost nechystá. Jednatel společnosti Libor Láznička na dotaz vzkázal, že se k záležitosti nebude vyjadřovat.

Barum Continental v Otrokovicích:
Otrokovická společnost, která je největším zaměstnavatelem ve Zlínském kraji, vyrábí pneumatiky pro osobní auta, ale i pro nákladní a speciální vozy. Své výrobky firma prodává na tuzemském trhu, většina její produkce ale směřuje do zemí Evropské unie. Loni ve firmě pracovalo v průměru 3915 lidí.
Barum Continental spol. s.r.o. je českou divizí německého koncernu. Ten vlastní i jičínského výrobce brzdových posilovačů a válců pro automobily Teves. Loni otrokovická firma utržila za prodej zboží a vlastních výrobků a služeb 44,658 miliardy korun a vykázala čistý zisk 1,915 miliardy.

Snížení poptávky už v letošním třetím čtvrtletí zaznamenala mateřská společnost otrokovické firmy, německý koncern Continental. Ten patří mezi největší světové producenty komponentů pro automobilový průmysl a podle vyjádření vedení Continentalu se poptávka po jeho výrobcích výrazně snížila na všech trzích, kde koncern působí.

Současné problémy automobilového průmyslu, který zaznamenal v letošním roce pokles prodeje, postihly v předešlých dnech i mladoboleslavskou Škodu Auto. Ta musela na týden zastavit výrobu a s dalšími menšími odstávkami počítá i na listopadu a prosinec. Jen za tyto dva měsíce vyrobí o 18 tisíc vozů méně.

Před časem také Sdružení automobilového průmyslu vyrovalo, že kvůli krizi přijde v tuzemsku o práci až deset tisíc lidí zaměstnaných právě v automobilovém průmyslu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám