Hlavní obsah

Topolánek: Pokud vláda určí termín přijetí eura, tak příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud vláda stanoví termín přijetí eura, stane se tak příští rok. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli řekl premiér Mirek Topolánek. Kvůli globální finanční krizi by podle něj nyní bylo nezodpovědné datum stanovovat.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Všechny kroky, které děláme, a to říkám i podnikatelům, abychom vstoupili do eurozóny v době, kdy budeme v dobré kondici," uvedl předseda vlády. "Stanovování dat je spíše politická proklamace," dodal.

Připomněl, že krize zřejmě zvýší rozpočtové schodky některých evropských zemí, jejich hospodářský růst zpomalí nebo se dokonce dostane do recese. "V této situaci mi připadá při téměř rozbitém Paktu růstu a stability velmi neodpovědné takové datum stanovovat," podotkl Topolánek. Určení termínu prý bude záviset především na dopadech finanční krize na tuzemské hospodářství a občany.

ČSSD žádá jasné datum přechodu na euro, nejlépe do tří let

Topolánek reagoval na požadavek sociálních demokratů, aby vláda přišla se stanovením termínu přijetí společné evropské měny. Česko by podle nich mělo vyměnit korunu za euro zhruba do tří let, aby mohlo čelit důsledkům současné finanční krize, uvedl v sobotu po zasedání ústředního výboru ČSSD její místopředseda Milan Urban.

Topolánek poznamenal, že datum přijetí evropské měny na roky 2009 a 2010 původně stanovil již bývalý sociálnědemokratický ministr financí Bohuslav Sobotka. "To, že jsme je nesplnili, jde spíš na vrub minulých vlád," řekl premiér.

Spory ohledně termínu přijetí

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma minulý týden v Senátu prohlásil, že Česko by zatím kvůli finanční krizi nemělo přijímat žádné rozhodnutí ohledně termínu vstupu do eurozóny.

Odklad přijetí eura kvůli krizi podpořil v polovině října také prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Míl. Podobný názor sdílí také ministr financí Miroslav Kalousek.

S odkladem zavedení evropské měny v Česku naopak vyjádřila již dříve nesouhlas Hospodářská komora ČR. Brzké zavedení eura považuje za jednu z hlavních priorit a podmínku dalšího úspěšného rozvoje ekonomiky a konkurenceschopnosti země.

Jednotnou měnou by do čtyř let měli platit všichni sousedé Česka. V Německu a Rakousku se euro používá již několik let, Slovensko ho zavede od ledna příštího roku. Polská vláda na konci října schválila harmonogram vstupu země do eurozóny od 1. ledna 2012. Ze zemí bývalého východního bloku už platí eurem Slovinsko, celkem ho nyní ze 27 států EU používá 15.

Reklama

Výběr článků

Načítám