Hlavní obsah

EU dohodla společný postoj zemí na světovém summitu k finanční krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská unie se v pátek shodla na společném postoji k reformě světového finančního systému před globálním summitem k finanční krizi, který se uskuteční 15. listopadu ve Washingtonu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy přijíždí na summit EU v Bruselu.

Článek

Šéfové vlád EU se bavili například o nutnosti boje proti daňovým rájům. "Chceme změnit pravidla hry ve světě financí," uvedl francouzský prezident Nicalas Sarkozy.

Zatím ovšem není jasné, zda Francouzi, kteří EU v současnosti předsedají, prosadili všechny své návrhy, s nimiž přišli na jednání. Usilovali zejména o nutnost reformy Mezinárodního měnového fondu, který by měl nově nést zodpovědnost za globální finanční stabilitu.

Nevoli však podle diplomatických zdrojů ČTK vyvolával návrh na regulaci a dohled nad všemi finančními institucemi, nad všemi segmenty trhu a dokonce nad všemi teritorii. To se nelíbilo především Švédům, kteří proti návrhu ostře vystoupili a zdůraznili, že s ním nejsou schopni souhlasit.

Názory zemí se liší

"Mandát, který dostal předseda Evropské rady Nicolas Sarkozy, je poměrně volný," řekl po skončení jednání český premiér Mirek Topolánek. Z dnešní diskuze šéfů států a vlád států EU podle něj ale vyplynulo, že jsou mezi státy unie poměrně rozdílné názory na řešení současné situace. "Shodujeme se na tom, že je třeba něco udělat.

Ale zaznělo z mnoha úst to, že nejdříve musíme identifikovat jasné příčiny krize a nemáme dělat žádná riskantní řešení, která by tu situaci spíše komplikovala než ulehčila," dodal Topolánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám