Hlavní obsah

Ekonomice se bude dařit výrazně hůře, soudí ČNB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká národní banka snížila v nové prognóze odhad růstu hrubého domácího produktu v příštím roce na 2,9 procenta z předchozích 3,6 procenta. Letos ekonomika poroste podle ČNB tempem 4,5 procenta; dříve banka odhadovala 4,1 procenta.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma

Článek

"Proti předchozí prognóze bude ekonomický růst výrazně nižší vlivem nižšího vývozu, investic a spotřeby domácností," uvedl guvernér ČNB Zdeněk Tůma. V roce 2010 by měla ekonomika růst o 3,1 procenta.

"Nepřepisujeme ovšem žádným zásadním způsobem, jak vidíme ekonomiku," dodal.

Odhad růstu snížilo na konci října i ministerstvo financí, a to na na 4,4 procenta z předchozích 4,6 procenta. V roce 2009 by hrubý domácí produkt měl podle MF vzrůst o 3,7 procenta. Loni ekonomika vzrostla o rekordních 6,6 procenta.

Centrální banka také během následujících měsíců očekává pokles inflace. Ve třetím čtvrtletí 2009 by měla inflace klesnout na 2,3 procenta a v prvním čtvrtletí 2010 na dvě procenta, tedy na nový inflační cíl platný od roku 2010. V srpnu přitom ČNB počítala na ve druhém čtvrtletí 2009 s poklesem inflace na 3,4 procenta a ve čtvrtém čtvrtletí 2009 na 2,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám