Hlavní obsah

Slovensko má balíček opatření na zmírnění dopadů finanční krize

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská vláda ve čtvrtek schválila balíček opatření, která mají minimalizovat dopady finanční krize na slovenskou ekonomiku. Jednání vlády se zúčastnil také prezident Ivan Gašparovič. Opatření mají stabilizovat ekonomiku, umožnit udržení hospodářského růstu, zaměstnanosti i životní úrovně.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Nepůjdeme cestou zvyšování daní a zvyšování odvodů. Nepůjdeme ani cestou privatizace strategických podniků," uvedl premiér Robert Fico. S balíčkem opatření souhlasili také sociální partneři a největší investoři na Slovensku. Odbory se zavázaly, že nebudou žádat nereálný růst mezd a investoři nebudou v případě problémů automaticky propouštět.

I při těchto opatřeních by mělo Slovensko udržet hospodářský růst, zaměstnanost a životní úroveň obyvatelstva. Téměř tři desítky opatření se dotýkají čerpání eurofondů, alternativních možností financování výstavby dálnic, hledání úspor na straně výdajů veřejné správy a zlepšení možnosti čerpání úvěrů pro malé a střední podniky. Škrty se asi nejvíc dotknou armády.

"Sociální sféry se to nedotkne. Lidi dostanou vše, co jsme jim slíbili. Do poslední koruny," zdůraznil premiér. Potvrdil, že podle odhadů bude slovenská ekonomika v příštím roce nejrychleji rostoucí ekonomikou v rámci členských zemí Evropské unie. "Odhadujeme růst ve výši 4,6 procenta. Rozhodnutí zavést euro od ledna 2009 má dnes cenu zlata vzhledem na finanční a hospodářskou krizi," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám