Hlavní obsah

ČNB překvapila, výrazně snížila úrokové sazby

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) snížila ve čtvrtek úrokové sazby o 0,75 procentního bodu. Hlavní úroková sazba klíčová pro určování výše úroků u komerčních úvěrů tak klesla na 2,75 procenta. To je více než očekávali analytici, kteří počítali se snížením o 0,25 až 0,50 procentního bodu. Vyplývá to z výsledků jednání bankovní rady ČNB.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Síla koruny, výhled zpomalující ekonomiky a klesající inflace prostor pro snížení sazeb rozhodně umožňují, ovšem vysoká volatilita koruny naopak říkají, že by ČNB měla být při snižování sazeb opatrnější,“ komentovala analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Česká národní banka sazby naposledy snižovala v létě, kdy byla na historických rekordech tuzemská měna. Ta výrazně ohrožovala export českých společností. Zásahem do sazeb koruna ihned oslabila o desítky haléřů.

Kromě ČNB úrokové sazby změnila i britská Bank of England, a to o jeden a půl procenta (150 bazických bodů) na rovná tři procenta. Trh očekával snížení o půl procenta. K tomuto kroku se odhodlala i Evropská centrální bank,která podle očekávání snížila sazby o půl procenta na 3,25 procenta. Banky tak následují americký FED, který sazby snížil minulý týden.

Od začátku roku už tak učinil několikrát a úrok se tamní hlavní úrok je nyní jedno procento. Banky se snižováním sazeb snaží bojovat se současnou krizí.

"Zatímco hlavní centrální banky nyní prudce mění kurz měnové politiky v situaci, kdy na ně bezprostředně doléhá finanční krize, ČNB má zatím prostor připravit ekonomiku na hladší přistání z dosud vysokého ekonomického růstu. I když na rozdíl od hlavních světových ekonomik v případě české se nejedná a přistání, ale spíše o pokles do nižší letové hladiny,“ komentoval analytik společnosti Citco Jiří Šimek.

Reklama

Výběr článků

Načítám