Hlavní obsah

Americké volby změny na trzích nepřinesly, Evropa se propadá

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volby nového amerického prezidenta velké změny na akciové trhy po celém světě příliš změn nepřinesly. Zatímco Asie výrazně posílila, téměř všechny burzy v Evropě ztrácí. Propad se nevyhnul ani pražské burze, která dopoledne odepsala 3,50 procenta.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Článek

Ještě v úterý uzavíraly americké akciové trhy růstem díky očekávané změně prezidenta USA. Jím sem stal demokratický kandidát Barack Obama, načež asijské burzy zpevnily. Například japonský index Nikkei připsal 4,4 procenta.

Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky to však nemusí nutně znamenat, že by investoři byli natolik ovlivněni dění v USA. „Asie není na Ameriku vázaná tolik jako Evropa. Odpovídá tomu i množství ztrát, které odepsaly světové banky,“ řekl Novinkám Hatlapatka.

Středeční obchodování v Evropě se nese v duchu výprodejů cenných papírů. Například francouzský index CAC 40 ztratil před půl dvanáctou 2,81 procenta, německý DAX 2,15 procenta, polský WIG 2,70 procenta a rakouský ATX 4,25 procenta.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka burzy ovlivnila špatná ekonomická data. Hatlapatka dodal, že navíc v uplynulých dnech Evropa posilovala. „Ztrácet by měly i americké trhy,“ dodal analytik.

Kurzy měn budou stále „skákat“

V posledních týdnech se ve víru výkyvů pohybovaly i měny. Dolar vůči euru posiloval a následně opět ztrácel. To zároveň ovlivňuje středoevropské měny. I česká koruna během denního obchodování ztrácí i posiluje v řádech desetihaléřů.

Její rozmezí se v uplynulých týdnech pohybovalo v rozmezí 18 až dvaceti korun za dolar. Podle analytika Tomáše Vlka bude krátkodobě velká volatilita měn, tedy nestálost kurzů, pokračovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám