Hlavní obsah

Vklady v bankách budou garantovány do miliónu a čtvrt, souhlasí vláda

Novinky, toh, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Vklady v tuzemských bankách by měly být garantovány do výše 50 tisíc eur, tedy 1,25 miliónu korun. Na úterním mimořádném jednání se na tom dohodla vláda. V Česku jsou vklady zatím jištěny do 25 tisíc eur, a to s omezením do 90 procent vkladu. V novele zákona toto omezení již není.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Mirek Topolánek a ministr financí Miroslav Kalousek po jednání vlády

Článek

"Systém je stabilní, krize nehrozí," uklidňoval opět po tiskové konferenci ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj je tuzemský bankovní systém bezpečný.

Novela zákona se nevztahuje na penzijní pojištění, tak ani na podílové fondy. "Je svobodnou vůlí každého občana investovat s většími výnosy, ale s většími riziky," komentoval Kalousek proč nejsou podílové fondy jištěné.

Novela zákona by měla jít do Sněmovny ve zrychleném řízení. Poslanci ji budou projednávat na přelomu října a listopadu.

Opozice chce stoprocentní garanci

Opoziční ČSSD podle svého místopředsedy Bohuslava Sobotky zvýšení garancí vkladů podpoří, za lepší by ale považovala plnou garanci vkladů. „My určitě podpoříme zvýšení hranice pojištění vkladů a umožníme rychlé projednání této novely na jedné schůzi Sněmovny, pokud o to vláda požádá. Ale stále platí, že bychom raději uvítali plnou garanci vlády za vklady fyzických osob do roku 2010. Pokládali bychom to za spolehlivější řešení,“ řekl Novinkám Sobotka.

Nevyloučil, že ČSSD předloží při projednávání pozměňovací návrh zvyšující garance vkladů. „My o tom budeme na poslaneckém klubu diskutovat. V tuto chvíli bych to nechtěl předjímat, čili nechci vylučovat, že například předložíme nějaký pozměňovací návrh v oblasti vyšší garance,“ sdělil na dotaz Novinek.

Česko následuje Evropu

Na zvýšení garance se již před několika dny dohodli ministři financí Evropské unie. Toto opatření vzniklo kvůli obavám ze současné finanční krize. V Evropě a ve Spojených státech totiž v uplynulých týdnech zkrachovalo několik bank.

"Domnívám se, že je to dostatečný krok, který pokryje drtivou většinu drobných střadatelů a nebude nikoho motivovat, aby pošilhával po zahraničí," řekl minulý týden Kalousek.

Některé členské státy EU šly ještě dál a plně garantují veškeré vklady. Učinilo tak již například Německo, Dánsko či Irsko.

Anketa

Měla by podle vás i ČR neomezeně garantovat bankovní vklady?
Ano
42,6 %
Ne
57,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1787 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám