Hlavní obsah

Švýcarská firma chce po Česku 80 miliard, opět kvůli IPB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Švýcarská firma SPB Consortium žaluje stát o 80 miliard korun. O částku údajně přišla banka IPB tím, že ji stát diskriminoval při udělování veřejných podpor. Uvedla to mluvčí brněnského městského soudu Soňa Vyplašilová.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

SPB prý vlastnila spornou pohledávku z konkurzu nástupnické firmy po IPB. Soudní jednání, které bude o náhradě rozhodovat bude 7. listopadu.

Ministerstvo financí o sporu ví. Jeho mluvčí Ondřej Jakob zdůraznil, že nejde o arbitráž ale o vnitrostátní soudní spor. Odmítl jej ale jakkoliv komentovat.

Škodu prý způsobil antimonopolní úřad 

Investiční a poštovní banku (IPB) převzala v roce 2000 po finančních problémech ČSOB. Nástupnická firma IPB, společnost IP banka, skončila v konkurzu začátkem roku 2004. Pohledávka ve výši 80 miliard skončila u švýcarské společnosti s ručením omezeným SPB Consortium. Bance prý škodu, kterou vyčíslil správce konkurzní podstaty, způsobil antimonopolní úřad tím, že konkurenčním bankám povolil veřejnou podporu a IPB nikoliv.

Stát vedl s bývalým majitelem IPB japonskou společností Nomura několik soudních sporů. Česká republika již Nomuře kvůli jedné prohrané arbitráži ohledně IPB uhradila 3,6 miliardy korun. Japonská banka původně požadovala až 40 miliard.

Reklama

Výběr článků

Načítám