Hlavní obsah

Koruna je druhá nejvíce oslabující měna na světě

• Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

Letošek by se s nadsázkou mohl označit za rok české koruny. První půlrok lámala jeden rekord za druhým, a stala se tak nejvíce posilující měnou světa. V posledních týdnech se však trend obrátil a za poslední měsíc patří mezi nejrychleji oslabující měny. Horší už je jen zimbabwský dolar.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V druhé polovině července se koruna vůči dolaru dostala na dosavadní maximum - obchodovala se za méně než 23 Kč/EUR. Analytici upozorňovali, že již začíná ohrožovat tuzemskou ekonomiku. Následně však zasáhla Česká národní banka - nejprve slovní intervencí guvernéra, poté snížením úrokových sazeb. Svou roli sehrál i posilující dolar.

Koruna se tak v současnosti pohybuje pod úrovní 24,30 Kč/EUR. „Více ztratilo na euro už jenom Zimbabwe. Těsně s námi jsou polský zlotý a maďarský forint,“ komentoval analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Zatím nehrozí, že by koruna Zimbabwe překonala, protože africká země má světově nejvyšší inflaci, a to přesahující 11 miliónů procent.

:. Vývoj kurzu koruny od začátku roku vůči oběma světovým měnám. foto: Novinky/ČNB

Michl také upozornil, že i přes současné oslabení je měna i nadále velice silnou. „Koruna za měsíc oslabila k euru o 5,6 procent, ale stále je o 16 procent silnější než před rokem,“ připomněl Michl.

Již před několika dny se analytici vyjádřili, že měna by měla oslabovat i nadále. „Se silnou korunou se můžeme pro druhou polovinu roku rozloučit. Rekordy by už neměla lámat,“ řekl před časem Novinkám analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Analytici z Komerční banky dodávají, že na konci roku by se mohla tuzemská měna proti dolaru obchodovat na hranici 17 korun, proti jednotné evropské měně se možná přiblíží až ke 25 korunám. V úterý před polednem se kurz pohyboval kolem 24,40 Kč/EUR a 16,64 Kč/USD.

Reklama

Související články

Koruna zažívá strmý pád

Tuzemská měna po týdnech růstu v úterý a ve středu rychle oslabila a dostala až na 23,80 Kč/EUR. Za tak náhlou reakcí stojí úterní projev guvernéra České...

Výběr článků

Načítám