Hlavní obsah

Koruna je druhá nejvíce oslabující měna na světě

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letošek by se s nadsázkou mohl označit za rok české koruny. První půlrok lámala jeden rekord za druhým, a stala se tak nejvíce posilující měnou světa. V posledních týdnech se však trend obrátil a za poslední měsíc patří mezi nejrychleji oslabující měny. Horší už je jen zimbabwský dolar.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V druhé polovině července se koruna vůči dolaru dostala na dosavadní maximum - obchodovala se za méně než 23 Kč/EUR. Analytici upozorňovali, že již začíná ohrožovat tuzemskou ekonomiku. Následně však zasáhla Česká národní banka - nejprve slovní intervencí guvernéra, poté snížením úrokových sazeb. Svou roli sehrál i posilující dolar.

Koruna se tak v současnosti pohybuje pod úrovní 24,30 Kč/EUR. „Více ztratilo na euro už jenom Zimbabwe. Těsně s námi jsou polský zlotý a maďarský forint,“ komentoval analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Zatím nehrozí, že by koruna Zimbabwe překonala, protože africká země má světově nejvyšší inflaci, a to přesahující 11 miliónů procent.

:. Vývoj kurzu koruny od začátku roku vůči oběma světovým měnám. foto: Novinky/ČNB

Michl také upozornil, že i přes současné oslabení je měna i nadále velice silnou. „Koruna za měsíc oslabila k euru o 5,6 procent, ale stále je o 16 procent silnější než před rokem,“ připomněl Michl.

Již před několika dny se analytici vyjádřili, že měna by měla oslabovat i nadále. „Se silnou korunou se můžeme pro druhou polovinu roku rozloučit. Rekordy by už neměla lámat,“ řekl před časem Novinkám analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Analytici z Komerční banky dodávají, že na konci roku by se mohla tuzemská měna proti dolaru obchodovat na hranici 17 korun, proti jednotné evropské měně se možná přiblíží až ke 25 korunám. V úterý před polednem se kurz pohyboval kolem 24,40 Kč/EUR a 16,64 Kč/USD.

Reklama

Související články

Koruna zažívá strmý pád

Tuzemská měna po týdnech růstu v úterý a ve středu rychle oslabila a dostala až na 23,80 Kč/EUR. Za tak náhlou reakcí stojí úterní projev guvernéra České...

Koruna se opět propadá

Česká měna pokračuje v sérii propadů. Dopoledne se její kurz vůči jednotné evropské měně přehoupl nad 24 korun, kde se zatím drží. Jen během dopoledne ztratila...

ČNB snížením sazeb zamávala kurzem koruny

Rada České národní banky snížila ve čtvrtek dopoledne základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,5 procenta. Analytici takový krok neočekávali....

Období rekordně silné koruny skončilo

Po rychlém růstu zažívá koruna strmý pád. Podle analytiků období rekordně silné koruny skončilo. Za posledních 24 hodin měna oslabila proti dolaru o zhruba...

Výběr článků

Načítám