Hlavní obsah

ČEZ vydělal za šest měsíců 29 miliard, hlavně díky jádru

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetický gigant ČEZ v meziročním srovnání navýšil čistý zisk za prvních šest měsíců o 38 procent na 29 miliard korun. I přes silnou korunu společnost vydělala na výrobě elektřiny z jaderných zdrojů. vplývá to ze čtvrtečních údajů ČEZu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Na nárůstu se podílel vyšší růst velkoobchodních cen, úspora provozních nákladů i výsledky aktivit Skupiny ČEZ v zahraničí,“ uvedla společnost. Podle ní je i vyšší předpoklad celoročního zisku, a to 48,6 miliard korun.

Podle společnosti poptávka po elektřině v Česku meziročně vzrostla o 4,2 procenta. Nejvíce rostla spotřeba u podnikatelského maloodběru, a to o 9,1 procenta, v případě domácností činil růst 2,7 %.

Navíc elektřina letos podražila o 14,4 procenta. Pro domácnosti zhruba o deset procent. 

V budoucnu bude elektřina z jádra, plynu a obnovitelných zdrojů

Společnost v současnosti obnovuje uhelné elektrárny. Investovala do nich již 12 miliard korun. "Vlivem navrženého klimaticko-energetického balíčku ze strany EU neustále aktualizujeme naše plány, kdy nová opatření vedou k tomu, že budoucí energetický mix bude postaven z podstatné části na jaderných, plynových a obnovitelných zdrojích,“ uvedl generální ředitel ČEZu Martin Roman.

Reklama

Související články

ČEZ chce zahájit dostavbu Temelína v roce 2013

Stavba nových bloků jaderné elektrárny Temelín by mohla být zahájena v roce 2013, v roce 2020 by mohl první z dostavěných bloků začít dodávat energii do sítě....

Výběr článků

Načítám