Hlavní obsah

Nečas chce zkrátit výpověď z práce ze dvou na jeden měsíc

Právo, Hana Škodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Povinnosti zaměstnavatelů vůči zaměstnancům se možná brzy výrazně změní. Počítají s tím návrhy novely Zákoníku práce, kterou chystá ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Ta bude zřejmě obsahovat například zkrácení minimální výpovědní doby pro zaměstnavatele i zaměstnance ze dvou na jeden měsíc.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Petr Nečas

Článek

Cílem je, aby bylo pro zaměstnavatele snazší propustit pracovníka, o kterého nemá zájem. Novela má změnit i odstupné v případě výpovědi dané pracovníkovi. Dnes činí minimální odstupné tři měsíční platy. Nově by výše odstupného měla být stanovena podle toho, jak dlouho člověk pro zaměstnavatele pracoval.

„Člověk, který je tam dva roky, by měl například odstupné jen dva měsíce. Člověk, který je u firmy zaměstnaný dvacet let, by například ze zákona mohl mít pětiměsíční odstupné,“ řekl Nečas Hospodářským novinám.

Základem by mělo být zřejmě čtyřměsíční odstupné. V návrzích expertní skupiny se má objevit i prodloužení zkušební doby pracovníka ze tří na čtyři měsíce a širší uzavírání smluv na dobu určitou. Odbory nespokojeny Odborům se novela nelíbí, protože oslabuje pozice zaměstnanců.

Novela Zákoníku práce rovněž do textu zahrne i březnové rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil některá ustanovení platného Zákoníku práce. Podle tohoto rozhodnutí odbory nemohou zastavit výrobu, pokud bude podle nich ohrožovat pracovníky, ani zakázat práci v noci a přesčasy. Nemohou ani kontrolovat všechny pracovněprávní předpisy v podniku. Firmám navíc odpadla povinnost uzavírat v případě absence dohody mezi různými odborovými svazy kolektivní smlouvu s nejsilnějším z nich. Výsledná verze by měla ministerstvo opustit během podzimu. Vládě ji chce Nečas předložit začátkem příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám