Hlavní obsah

Přesně za měsíc skončí po 116 letech haléřové mince

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně za měsíc budou Češi naposledy – po dlouhých 116 letech – moci zaplatit v obchodě haléři. Na konci srpna totiž z rozhodnutí České národní banky (ČNB) přestanou platit poslední haléřové mince – padesátníky.

Článek

Od 1. září tak nebude možné těmito mincemi platit za zboží ani za služby. Podle centrální banky hliníkové padesátihaléře již prakticky přestaly plnit základní funkci oběživa a z oběhu se jich vracelo čím dál méně. Desetihaléře a dvacetihaléře přestaly v Česku platit již před pěti lety.

„Haléře se již nebudou vyskytovat v hotovostní podobě. Nadále však zůstávají platnou peněžní jednotkou – skladba peněz v ČR zůstává stejná,“ řekl Právu Pavel Zúbek z tiskového oddělení ČNB.

Ceny zboží a služeb tak bude i nadále možné uvádět v haléřích a jejich násobcích. Například čokoláda bude stále moci stát 19,50 Kč nebo kalhoty třeba 299,90 Kč. Při placení hotovostí se však platba za celý nákup zaokrouhlí na celé koruny. Vyjde-li čtyřicet a méně haléřů, tak dolů, v ostatních případech nahoru.

Ke konci loňského roku bylo v oběhu 422 miliónů kusů padesátníků. Spolu s nimi přestanou od začátku září platit papírové dvacetikoruny. Těch bylo ke konci roku 2007 mezi lidmi 5,3 miliónu kusů.

Ceny vzrostou jen nepatrně

Podle většiny ekonomů bude mít zrušení padesátníků na inflaci vliv, ale jen nepatrný. „Ve srovnání se zdražováním potravin v loňském roce to bude nepodstatná záležitost. Inflaci to může přidat maximálně desetinku nahoru,“ řekl Právu analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Maloobchodní řetězce již před časem prohlásily, že ceny zboží v jejich prodejnách zůstanou stejné. „Zaokrouhlovat na celé koruny se budou od září jen konečné položky nákupu pouze při hotovostních platbách. Změna se vůbec nedotkne zákazníků s platební kartou, kde i dnes účtujeme cenu přesně v haléřích,“ řekl včera Právu mluvčí supermarketů Albert a hypermarketů Hypernova Libor Kytýr.

Výměna možná až do srpna 2014

„Výměna neplatných padesátihaléřových mincí bude možná u komerčních bank a v ČNB od 1. září 2008 do 31. srpna 2009. V centrální bance pak bude možné mince měnit ještě po dobu dalších pěti let až do konce srpna 2014. Výměna bude probíhat bezplatně,“ uvedl Zúbek.

Předpokládá se však, že stejně jako u mincí nižších nominálních hodnost lidé nebudou mít o výměnu padesátihaléřů velký zájem. Padesátníky stejně jako ostatní české mince dosud vyráběla Bižuterie Česká Mincovna v Jablonci nad Nisou. Ta nyní místo padesátihaléřů začne razit padesátikoruny.

Náklady na samotnou výrobu padesátihaléřů nebyly příliš vysoké – pohybovaly se v řádu miliónů korun ročně. Vedle nich však podle ČNB vznikaly účastníkům peněžního oběhu i další náklady. Na rozdíl od mincí vyšších nominálních hodnot, které mají ocelové jádro, jež je povrchově upraveno niklem, mědí či mosazí, byly padesátníky vyráběny z hliníku.

Ten se poměrně snadno otírá a znečišťuje počítací stroje. Ke zpracování padesátihaléřů navíc nebylo možné využít běžné linky na mince a musely se zpracovávat ručně.

Mariášníci si už poradili

Korunová soustava, v níž jedna koruna se rovná jednomu stu haléřů, začala v českých zemích platit v roce 1892. Nahradila tehdy zlatkovou soustavu – jeden zlatý představoval sto krejcarů. Z konce 19. století se až do dneška ujal pojem „pětka“, tedy deset korun. Desetikoruna totiž tehdy odpovídala dřívějším pěti zlatým. Koruny a haléře poté platily nepřetržitě až do současnosti, význam haléřů ale v posledních letech rychle klesal.

Za padesátník si dnes lze koupit už jen plastový kelímek a zcela výjimečně rohlík v akci. Své uplatnění už nenachází ani u hráčů mariáše. Ti totiž hromadně přešli na koruny již při zrušení desetníků a dvacetníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám