Hlavní obsah

Inspekce objevila saláty s nebezpečnou listerií, dvě výrobny zavřela

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nebezpečnou bakterii Listerii monocytogenes, která způsobuje listeriózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v několika salátech dvou výroben. Ty musely prozatím ukončit svůj provoz. Inspekce o tom informovala ve čtvrtek.

Článek

„Oběma firmám bylo nařízeno okamžité stažení nevyhovujících výrobků z obchodní sítě a kompletní sanitace provozoven. Výrobu budou moci zahájit až po prokázání zdravotní bezpečnosti vyráběných potravin,“ uvedla Alena Hegerová ze SZPI.

Konkrétně se jedná o firmu z Jesence - Ludmírova na Prostějovsku. Zde byly kontaminovány Horácký salát (balení 130 g, datum použitelnosti 20.07.2008), Aspiková miska (balení 128 g, datum použitelnosti 21.07.2008) a vlašský salát (balení 150 g, datum použitelnosti 21.07.2008).

Dalším výrobcem, který musel ukončit svůj provoz, jsou Nové lahůdky Sixta z Ostravy-Kunčice. Mezi kontaminované výrobky patří jeho vlašský salát (balení 130 g, datum použitelnosti 20.7.2008).

LISTERIÓZA

Co je listerióza

Onemocnění, které způsobuje požití potravy kontaminované bakterií Listeria monocytogenes.

Koho postihuje?

Především těhotné ženy, novorozence a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem.

Příznaky

Horečka, bolest ve svalech, žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem.

Jak se bakterie dostane do jídla?

Zelenina se může kontaminovat z půdy, kde Listeria monocytogenes žije. Zvířata mohou být nositeli bakterie, aniž by se u nich projevily známky nemoci, a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu jako je maso a mléčné výrobky. Bakterie přežívá také v nejrůznějších syrových potravinách, jako jsou různé druhy nevařeného masa a zeleniny.

Inspekce upozorňuje, že lidé by saláty raději neměli konzumovat. Listerióza, nemoc způsobená Listeriou monocytogenes, může totiž i zabíjet. V roce 2006 bylo v České republice nakaženo více než šest desítek lidí, osm z nich zemřelo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám