Hlavní obsah

Do Česka zatím přišlo letos pracovat 32 000 cizinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Do Česka v letošním prvním pololetí přišel zatím rekordní počet zahraničních pracovníků. Práci zde v prvních šesti měsících našlo zhruba 32 300 cizinců, tedy přibližně o 8000 víc než za stejnou dobu loni.

Článek

Celkem tak na konci června v ČR legálně pracovalo 272 500 lidí ze zahraničí. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnilo ministerstvo práce. Nejvíc zahraničních pracovníků pocházelo ze Slovenska.

V ČR jich bylo 102 100. Druhou nejpočetnější skupinu tvořili Ukrajinci. Legální zaměstnání jich v Česku na konci června mělo 72 162. Pomyslnou třetí příčku zaujímali Poláci, kterých v zemi působilo bezmála 22 500. Významným zdrojem pracovní síly se pro Česko stává Vietnam.

Zatímco na konci loňska v zemi pracovalo zhruba 5400 Vietnamců a Vietnamek, za letošních prvních šest měsíců jich pracovní místo v zemi našlo dalších téměř 10 800.

Loni přišel do ČR zatím nejvyšší počet zahraničních pracovníků. Bylo jich téměř 55 200. Letošek by tak mohl loňský rekord překonat. V dalších měsících roku totiž obvykle přichází za zaměstnáním víc cizinců než na začátku. Firmy si navíc stěžují na nedostatek pracovních sil a mají o cizince zájem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám