Hlavní obsah

Průmyslová výroba vzrostla v květnu o 3,4 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Průmyslová výroba v květnu meziročně vzrostla o 3,4 procenta, po očištění podle počtu pracovních dnů o 5,2 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. Proti předchozímu měsíci se sezonně očištěná produkce snížila o 0,7 procenta.

Článek

K meziročnímu růstu nejvíce přispěla výroba elektrických a optických přístrojů a zařízení, výroba a opravy strojů a výroba dopravních prostředků.

Průmyslová produkce v květnu poklesla u potravinářských výrobků a nápojů, tabákových výrobků, textilních a oděvních výrobků a ostatních nekovových minerálních výrobků.

Tržby z průmyslové činnosti ve stálých cenách se meziročně zvýšily o 3,5 procenta, v běžných cenách to bylo o 1,9 procenta. Z přímého vývozu průmyslové podniky utržily reálně o 6,5 procenta více, zatímco v běžných cenách se tyto tržby snížily o 2,2 procenta.

Podniky pod zahraniční kontrolou zvýšily tržby z průmyslové činnosti reálně o 4,7 procenta. Jejich podíl na celkových tržbách v běžných cenách činil 59,2 procenta. Tržby z přímého vývozu u těchto podniků reálně vzrostly o osm procent, zatímco v běžných cenách byly nižší o 0,7 procenta.

V dubnu průmysl vzrostl o více než 12 procent

V průmyslu se zvýšil průměrný počet zaměstnaných osob meziročně o 22 500 lidí, čili o 1,9 procenta. Nejvíce zaměstnavatelé nabírali ve výrobě elektrických a optických přístrojů a zařízení, pryžových a plastových výrobků a ve výrobě dopravních prostředků a zařízení.

Průměrná měsíční nominální mzda se v květnu vyhoupla o 7,1 procenta na 23 256 Kč. Průměrná hodinová mzda byla vyšší o 13,3 procenta na 164,7 Kč.

Průmyslové podniky ve vybraných odvětvích v květnu uzavřely nové zakázky za 159,7 miliardy Kč, o 1,9 procenta méně. Ze zahraničí z toho bylo 100,8 miliardy Kč, o šest procent méně.

V dubnu se průmysl po březnovém poklesu navrátil k růstu. V meziročním srovnání vzrostla průmyslová výroba o 12,2 procenta. Ještě o šest desetin lépe na tom byly tržby. Na růstu se nejvíce podílela výroba dopravních prostředků a zařízení, stejně jako elektrické a optické přístroje či hutní a kovodělné výrobky.

Reklama

Výběr článků

Načítám