Hlavní obsah

Průmysl po březnovém poklesu opět roste

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Průmysl se po březnovém poklesu v dubnu opět navrátil k růstu. V meziročním srovnání vzrostla průmyslová výroba o 12,2 procenta. Ještě o šest desetin lépe na tom byly tržby. Vyplývá to ze středečních údajů Českého statistického úřadu.

Článek

"Na růst průmyslu přes deset procent již ukazoval silný růst exportu zveřejněný minulý týden. Růst je vysoký stejně jako u dříve zveřejněného zahraničního obchodu díky jinému časování Velikonoc, což zvýšilo efekt více pracovních dní,“ komentoval údaje analytik Komerční banky Jiří Škop.

Dodal, že pokud se srovná březen a duben bez vlivu Velikonoc, vychází růst na 4,8 procenta. "To samozřejmě představuje s loňským výsledkem či s výsledkem na začátku roku výrazné zpomalení,“ vysvětlil.

Na růstu se nejvíce podílela výroba dopravních prostředků a zařízení, stejně jako elektrické a optické přístroje či hutní a kovodělné výrobky.

O českém průmyslu:
Jen za duben podniky uzavřely zakázky za 163,8 miliardy korun. Průměrná měsíční nominální mzda byla 22 615 korun a meziročně vzrostla byla vyšší o 10,5 %. Hodinová mzda byla v průměru 147,2 koruny.

Například v březnu průmyslová výroba po více než pěti letech růstu klesla. K poklesu nejvíce přispěla výroba potravinářských výrobků a nápojů, tabákových výrobků, dále produkce textilií, textilních a oděvních výrobků a výroba základních kovů, hutních a kovodělných výrobků.

Analytici pro letošní rok očekávají výrazné zpomalení průmyslové výroby. Škop předpovídá, že silná koruna a slábnoucí poptávka ze zahraničí sníží růst letošního průmyslu na pět procent. Analytička Raiffeisenbank Helena Horská míní, že útlum nebude tak razantní. "Zatím držíme predikci mírného zpomalení růstu průmyslu z loňských 9,1 procenta na letošních sedm procent,“ dodala Horská.

Reklama

Související články

Průmysl zaznamenal dvouciferný růst

Průmyslová výroba v únoru meziročně vzrostla o 11,3 procenta. K růstu nejvíce přispěla výroba dopravních prostředků. Naopak poklesla produkce v odvětví textilu...

Výběr článků

Načítám