Hlavní obsah

Koruna prolomila hranici 23,50 Kč/EUR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Lidé, kteří plánují dovolenou a chystají se měnit eura, mohou mít stále větší důvody k radosti. Koruna dál posiluje, v pondělí ráno otevřela na nové rekordní hodnotě 23,58 Kč/EUR. V podvečer si připsala k dobru dalších osm haléřů, čímž prolomila hranici 23,50 Kč/EUR. To je nový rekord k evropské měně. Vyplývá to z informací serveru Patria.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Koruna nyní láme rekordy téměř každý obchodovací den. V pátek dosáhla čísla 23,72 Kč/EUR. Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla měna stále částečně těží z pátečního výsledku obchodní bilance.

"Další rekord padl díky výborným výsledkům českého exportu a směně eurových tržeb do korun. Plus je k tomu třeba přidat očekávání růstu úrokových sazeb a zlepšení běžného účtu platební bilance oproti loňsku," řekl Novinkám Michl. Podle něj by měna mohla brzy pokořit hranici 23,50 korun.

K americkému dolaru byl dopoledne kurz 15,10 koruny za dolar, večer pak 15,03 Kč/USD. Měna v pátek překonala patnáctikorunovou hranici, pak se ale vrátila zpět a drží se těsně nad ní.

Česká měna posiluje s menšími přestávkami několik měsíců. Před půl rokem se euro prodávalo za 25, 20 koruny a už tehdy byla koruna jednou z nejvíce posilujících měn na světě.

Koruna za rok posílila o čtyři koruny

Posilující kurz vyhovuje především turistům. Za dovolenou tak výrazně ušetří. Před rokem lidé měnili auro za 28 korun a dolar za 20 korun.

Zlevňuje také dovážené zboží, jak z eurozóny, tak z dolarových trhů. To se projevuje hlavně na levnější elektronice. Nižší kurz dolaru také brzdí zdražování pohonných hmot.

Reklama

Související témata:

Související články

Silná koruna nutí turisty v Česku šetřit

Praha už není pro cizince levnou destinací. Silná česká měna má za následek, že turisté zaplatí v centru hlavního města v restauracích nebo za ubytování stejně...

Výběr článků

Načítám