Hlavní obsah

Slováci budou měnit koruny za euro v kurzu 30,126

Právo, ivi, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA
Aktualizováno

Evropská komise v úterý určila definitivní kurz, na jehož základě si Slováci od 1. ledna 2009 přepočítají koruny na eura. Konverzní kurz bude 30,126 slovenských korun za jedno euro.

Článek

Evropská komise údajně odmítla tlak slovenského premiéra Roberta Fica, který chtěl ještě silnější kurz. Slovensko prý dostalo na výběr - buď návrh Evropské komise přijme nebo se schvalovací proces zastaví. Premiér Fico nakonec se stanoveným konverzním kurzem souhlasil a označil ho za úspěch. "Stanovení kurzu blízko centrální parity je důležitý příspěvek ke zhodnocení úspor a příjmů lidí, přičemž tento krok nepoškodí ani podnikatelský sektor" uvedl Fico.

Po určení konverzního kurzu odstartuje intenzivní fáze informační kampaně, která má Slováky na novou měnu připravit. Obchodníci budou muset nejpozději do měsíce od určení konverzního kurzu uvádět ceny v obou měnách. Tak to bude ještě rok po zavedení eura. Obě cifry budou i na výplatních páskách.

Ficova vláda chce zabránit neopodstatněnému zdražování zboží i služeb při přechodu na novou měnu. Chystá proto soubor opatření včetně možnosti regulace těch cen, které během převodu vzrostou bezdůvodně.

V souvislosti s plánovaným zavedením eura na Slovensku možná dojde ke zamrazení cen základních potravin. Slovenské ministerstvo zemědělství tuto možnost nevylučuje, ale považuje ji za krajní řešení. Pokud by došlo v souvislosti se zavedením eura ke spekulativnímu zvyšování ceny potravin, vláda by dočasně zamrazila ceny chleba, hovězího a vepřového masa, mléka, másla, vajec, mouky, brambor a cukru.

Reklama

Výběr článků

Načítám