Hlavní obsah

VIDEO: Kamióny mají od pátku omezený provoz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA
Aktualizováno

Od páteční páté hodiny odpoledne začíná pro kamióny prázdninový omezený provoz. Během roku nesmí jezdit jen v neděli, o prázdninách se zákaz rozšiřuje i na část pátku a soboty.

Článek

V pátek nesmí těžké vozy až na výjimky vyjet od 17. do 21. hodiny, v sobotu pak od sedmé hodiny ráno do 13. hodin odpoledne.

Během této doby musí řidiči kamióny odstavit na odpočívadlech. Autodopravci si ale na zákaz jízd stěžují právě kvůli odpočívadlům. Na českých dálnicích je jich nedostatek.

"Loňská a předloňská praxe ukázala, že zákazy udělaly více škody, než užitku. Řidiči jsou nuceni v pátek v 17:00 hodin odstavit svá vozidla, ale nemají kde," uvedl generální tajemník Česmadu Martin Špryňar. Za poslední tři roky odpočívadel výrazně nepřibylo. Podle Česmadu chybí asi 2000 parkovacích míst.

Autodopravci si na zákazy stěžují také proto, že přichází o zisky. Zákazy ztěžuje život také řidičům, kteří stráví více času na parkovištích. Nejvíc jim vadí pátečním omezení, nejméně nedělní.

Právě v neděli je zákaz jízd mezi 13. a 21. hodinou platný i během roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám