Hlavní obsah

Schodek rozpočtu se na konci června ztenčil na šest miliard

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Během první poloviny roku hospodařil stát se schodkem ve výši 5,65 miliardy korun. Jen během jednoho měsíce se deficit státního rozpočtu zkrátil o více než třicet miliard. Na konci května činil 38 miliard korun. Vyplývá to z úterních údajů ministerstva financí.

Článek

Celkové příjmy státu dosáhly 536,6 miliard korun, výdaje činily 542,2 miliardy korun. "Proti stejnému období minulého roku byly příjmy vyšší o 53,3 miliardy korun. Meziroční růst ovlivnily především příjmy z daní a poplatků,“ uvedlo ministerstvo.

Loni ve stejném období byl schodek v mírném přebytku 1,3 miliardy korun. „Meziroční srovnání je však zavádějící, čísla mají nízkou vypovídací schopnost,“ uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Dále například příjmy z pojistného na sociální zabezpečení dosáhly 191 miliard, na daních z příjmů právnických osob se vybralo 39 miliard a od fyzických osob 45 miliard korun.

Mezi největší výdaje státu patří platba sociálních dávek. Těch bylo za šest měsíců odčerpánu 194 miliard korun. Na stavební spoření přispěl stát 14 miliardami.

Pro letošní rok počítá státní rozpočet se schodkem 70,8 miliardy korun. Bude tak vyšší než ten předchozí. V loňském roce hospodařil stát se schodkem 66,4 miliardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám