Hlavní obsah

Antimonopolní úřad zkoumá výběrové řízení ČT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) se bude zabývat veřejnou soutěží vyhlášenou Českou televizí (ČT). Úřad se bude zajímat o výběr firmy, která pro ČT zajistí a po nestandardně určenou dobu třinácti let bude provozovat síť vysílačů pro digitální vysílání. Jde o lukrativní zakázku, za kterou by vítězná firma mohla od ČT dostat 200 až 400 miliónů korun ročně.

Článek

„ÚOHS obdržel podnět týkající se zmíněného výběrového řízení vyhlášeného televizí. Vyžádali jsme si od zadavatele příslušné podklady a podnět šetříme,“ oznámil mluvčí antimonopolního úřadu Kristián Chalupa.

Do soutěže se přihlásily tři společnosti - České Radiokomunikace, slovenská obdoba Českých radiokumunikací s názvem Tri R, která nyní mění název na Towercom a firma Bohemia Roayl s. r. o., která podle internetového výpisu obchodního rejstříku nikdy telekomunikační ani podobné služby neprovozovala. Jako předmět podnikání má zapsánu obchodní, hostinskou a ubytovací činnost včetně provádění veřejných dražeb.

„Společnost, která podnět podala, si stěžuje, že výběrové řízení neproběhlo v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. Více nemohu k případu sdělit," dodal Chalupa.

Vítěze soutěže by měl podle středeční informace tiskového mluvčího ČT Ladislava Štichy vyhlásit generální ředitel veřejnoprávní televize Jiří Janeček do pondělí 30. června. Sedmičlenná výběrová komise mu jednu z uvedených firem doporučila, údajně to měly být České Radiokominkace, což ale ani jeden z členů komise nechtěl oficiálně potvrdit.

První oblastí, v níž chce ČT síť veřejné služby spustit a vítěz tendru by ji měl již provozovat, bude od 8. července Plzeň. Šetření antimonopolního úřadu však situaci možná zkomplikuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám