Hlavní obsah

Do obchodů se dostala rýže, která se nesměla dávat ani zvířatům

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

V českých obchodech se prodávalo na 38 tisíc balení geneticky modifikované rýže. Ta musí být stažena z prodeje. Modifikaci totiž neschválila Evropská komise, tudíž se nesmí podávat ani zvířatům. Přesto se rýže dostala od italského dodavatele do tuzemských obchodů. Informovala o tom ve čtvrtek Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Foto: Profimedia.cz

Genetickou modifikaci neschválila Evropská komise.

Článek

"Sice není prokázáno, že by genetická modifikace potravin měla špatný vliv na zdraví, přesto jsou stanovená jistá kritéria, která tato rýže nesplnila. Proto se nesmí prodávat ani používat jako krmivo,“ řekla Novinkám mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Podle ní byla inspekce varována od slovenské veterinární správy, která na Slovensku zjistila 7,6 tuny této potraviny s modifikací LL RICE 601. Na trh uvedla rýži společnost Podravka-Lagris, která nakoupila přes 24 tun od italské firmy Maric. Ta však deklarovala, že potravina je bez modifikace, což nebyla pravda.

Kromě slovenské dodávky byla rýže připravena i pro český trh. Jedná se o výrobky Euroshopper Rýže dlouhozrnná - varné sáčky (balení 400g, šarže 2101082, DMT 210709) a Rýže dlouhozrnná - varné sáčky (balení 480g, šarže 2201081, DMT 220709).

Lidé dostanou peníze zpět

Ahold, který výrobky prodával v prodejnách Albert a Hypernova, je stahuje z prodeje. "Dnes dopoledne jsme rýži přestali prodávat," potvrdil Novinkám mluvčí Aholdu Libor Kytýr. Podle něj lidé, kteří dané šarže již zakoupili, je mohou vrátit v obchodech. Peníze dostanou zpět.

„Jsme tímto zjištěním velmi zaskočeni. Vůbec nechápeme, jak se něco takového mohlo stát, jak se mohla na evropský trh dostat tato geneticky modifikovaná rýže. Nemohli jsme tomu nijak zabránit,“ uvedl v tiskovém prohlášení Pavel Pichler, generální ředitel společnosti Podravka-Lagris. Dodal, že firma zřejmě ukončí veškerou spolupráci s italským dodavatelem.

Genetické modifikace

V současnosti je v EU pro výrobu potravin povoleno celkem 21 genetických modifikací:

  • 5 modifikací bavlny
  • 11 modifikací kukuřice
  • 3 modifikace řepky olejné
  • 1 modifikace sóji
  • 1 modifikace cukrové řepy.

Zdroj:SZPI

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám