Hlavní obsah

Drahá nafta a benzín táhly květnové zdražování

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Meziroční květnová inflace se drží na dubnové úrovni 6,8 procenta. Meziměsíčně však spotřebitelské ceny vzrostly o 0,5 procenta. Za zdražováním stojí zejména ceny pohonných hmot následované potravinami a nealkoholickými nápoji. Vyplývá to z pondělních údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Oproti dubnu zdražily například brambory o 8 procent, ovoce o jedno procento, cena chleba se zvýšila o 1,1 procenta, mouka o 3,1 procenta. „Nepřehlédnutelné je zdražování nafty, která v květnu dosáhla svého maxima a dále pokračuje ve svém tažení k rekordům novým,“ komentoval analytik ČSOB Petr Dufek.

Naopak mírné snížení zaznamenaly ceny vajec - o 3,2 procenta, sýry o 2,5 a máslo o 2,6 procenta. Celkově však zboží zdražilo o 0,5 procenta a služby o 0,3 procenta.

V dubnu se inflace po několika měsících vysokého růstu dostala poprvé pod sedm procent. Dubnovou inflaci táhly zejména ceny bydlení, potravin, ale i tabáku či alkoholických nápojů.

Benzín a cigarety budou ještě zdražovat

Analytici před časem odhadovali, že růst cen bude zpomalovat velmi pozvolna, některé věci však budou ještě razantně zdražovat. „Rostoucí ceny ropy ohrožují i českou inflaci. Pokud cena ropy nezmění směr vývoje, inflace v ČR se v letních měsících udrží v blízkosti současných hodnot a nebude, jak jsme původně očekávali, postupně zpomalovat pod 6,5 %,“ komentovala analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského se dalšímu zdražení zcela jistě nevyhnou pohonné hmoty a cigarety. „K nim se navíc přidá růst cen v dopravě a v červenci i zvýšení cen plynu,“ doplnil analytik.

Reklama

Související články

Vyšší inflace přibrzdí českou ekonomiku

Rychleji rostoucí ceny, které jsou důsledkem vývoje na globálních trzích a zčásti i vládou zahájených reforem, začnou brzdit v Česku růst ekonomiky. Inflace...

Výběr článků

Načítám