Hlavní obsah

K červnové stávce se připojí i železničáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

K protestní stávce proti vládním reformám, která je nahlášená na 24. června, se přidají i železničáři. Rozhodlo o tom v úterý ústředí Odborového svazu železničářů. Zatím odboráři počítají s tím, že by vlaky mezi 13.a 14. hodinou nejely po celé republice. Novinkám to potvrdil první místo předseda svazu Jaromír Pejša.

Článek

"Ještě se s Českými drahami musíme domluvit, jak to bude vypadat s Pendoliny a podobně," komentoval Pejša. Definitivní rozhodnutí padne 9. června. 

Podle místopředsedy sdružení Jiřího Kratochvíla železničářům zejména vadí plánovaná změna v systému penzí. "Ze čtyř stovek profesí, které na železnici existují, je značný počet profesí, kde si neumíme představit, že by ti lidé měli dělat do 65 let," řekl Kratochvíl. Důvodem je prý značné psychické i fyzické vypětí u některých činností na dráze.

Vedení drah o chystaném protestu zatím neví žádné podrobnosti. "Předpokládáme, že nám dají včas vědět, jak bude protest vypadat, a podle toho přijmeme další opatření," řekl mluvčí drah Ondřej Kubala. V úvahu připadá celá škála možností, od symbolického protestu až po zastavení provozu na všech českých kolejích. O způsobu protestu rozhodne ústředí OSŽ na mimořádném zasedání 9. června.

Přidá se i Asociace samostatných odborů

Protesty podpoří i odboráři z Asociace samostatných odborů ČR (ASO), druhé největší odborové centrály v zemi. Sdělil to předseda ASO Bohumír Dufek. ASO podle svých webových stránek zastřešuje 15 svazů, které mají asi čtvrt milionu členů.

Členové předsednictva ASO o podpoře stávky rozhodli na svém pondělním zasedání. V prohlášení připomínají, že k nátlakové akci vyzývali už v loňském roce.

Hodinová stávka se uskuteční od jedné hodiny odpoledne. Organizuje ji ČMKOS, která sdružuje 32 odborových svazů s asi 540 000 členy. Ve stejný den se bude už od rána konat také stávka zdravotníků a lékařů. Chtějí protestovat proti reformám ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), který chce zdravotní pojišťovny a univerzitní nemocnice převést na akciové společnosti.

Odboráři vládu obviňují, že při současném růstu inflace přijala opatření, jimiž se reálně snížily platy ve školství, zdravotnictví i veřejné sféře, a chce dále "útočit" na jejich práva. Přejí si, aby vláda přehodnotila chystanou reformu veřejných rozpočtů.

K protestu se připojí i zaměstnanci odbory společností, které provozují městskou hromadnou dopravu, včetně těch pražských. Během stávky s největší pravděpodobností nepojede ani metro a přidají se i řidiči tramvají.

Již v pondělí 9. června budou protestovat učitelé, kteří chtějí zavřením škol dosáhnout zvýšení platů.

Reklama

Související články

Odbory budou 24. června stávkovat

Odboráři budou 24. června od jedné hodiny odpoledne stávkovat proti vládní reformě veřejných financí. O vyhlášení stávky rozhodli v úterý na zasedání sněmu...

Výběr článků

Načítám