Hlavní obsah

ČSSD slibuje novomanželské půjčky na vybavení bytu

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek představil opatření, která podle něj ČSSD plánuje na podporu rodiny. Strana například slibuje znovuzavedení novomanželských půjček na vybavení bytu. Některé návrhy ovšem nejsou ve straně přijímány jednoznačně, odlišný názor prezentuje stínová ministryně pro ženu a rodinu za ČSSD Anna Čurdová.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

„Znovu zavedeme novomanželské půjčky na pořízení a vybavení bytu, se státem dotovanými úroky a s odpisem části dluhu při narození dítěte. Půjčku budeme zásadně vázat jen na věk a na podmínku uzavření manželství,“ uvedl v úterý na tiskové konferenci Paroubek.

ČSSD také slibuje vytvořit systém nájemního bydlení pro mladé začínající rodiny a zabývat se v této oblasti problémy lidí, kterým skončil pobyt v dětském domově. Sociální demokracie podle Paroubka také opět zavede společné zdanění manželů, vrátí porodné do obdobné výše jako před reformou, upraví zpět výši rodičovského příspěvku a stanoví dětské přídavky na úroveň do čtyř násobku životního minima.

Lídr největší opoziční strany také uvedl, že se strana zasadí o zavedení školních autobusů zejména na venkově. Podle Paroubka bude záměry ČSSD realizovat v případě vítězství ve volbách v roce 2010 v průběhu volebního období. „Nezavedeme je hned od 1. 1. 2011, ale postupně,“ řekl.

Čurdová: Je o tom třeba ještě diskutovat

Některé sliby, které ve středu Paroubek představil, však nejsou ve straně jednoznačně přijímány. Kamenem úrazu je například návrh, aby bylo umožněno využívání mateřských škol i pro děti od 2 let.

Odlišný názor než šéf sociální demokracie prezentuje stínová ministryně pro ženu a rodinu za ČSSD Anna Čurdová. „Děti ve věku dvou let potřebují jiný typ péče. Možné je to podle mne výjimečně, třeba v malých obcích nebo kde je dostatečná kapacita. Nejde smíchat dvouleté a tříleté děti,“ řekla Novinkám. Záměry, které prezentoval Paroubek, považuje za poměrně zajímavé. „Je třeba ještě o těchto věcech diskutovat,“ míní ovšem.

ČSSD bude program, včetně toho rodinného, prezentovat na konferenci v Pardubicích koncem května. Čurdová, která má oblast rodiny na starosti, nebyla na úterní tiskové konferenci přítomna. Navíc zatím nebyla vyzvána, aby svůj resort na konferenci představila. „Zatím jsem nebyla oslovena, abych tyto věci prezentovala,“ sdělila Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám