Hlavní obsah

Obce a města dluží necelých 80 miliard korun

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obce a města České republiky loni dlužily bankám a státu necelých 80 miliard korun. S údaji přišlo ve čtvrtek ministerstvo financí. Podle něj poprvé od roku 1993 dluhy poprvé byť nepatrně klesly. Před patnácti lety byly dluhy 3,4 miliardy korun.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Nejvíce dluží města jako Plzeň, Praha, Brno a Ostrava.

Článek

Po odpočtu zadluženosti statutárních měst, tedy Prahy, Plzně, Brna a Ostravy ve výši 46,3 miliard, činila zadluženost ostatních obcí celkem 32,9 miliard korun.

Úvěry, které obce přijaly od peněžních ústavů, byly jako v minulých letech směrovány především na akce související s ochranou životního prostředí, zejména na výstavbu čističek odpadních vod, kanalizací, vodovodů, skládek a plynofikací, dále na rekonstrukce a opravy místních komunikací, modernizaci městské hromadné dopravy, výstavbu bytů a domů s pečovatelskou službou, jak uvedlo ministerstvo.

Podle něj před 14 lety vykázalo zadluženost 1 969 obcí, tedy zhruba třetina všech. Loni vykázalo zadluženost 3 242 obcí z celkového počtu obcí 6 244, což je více než polovina obcí z celkového počtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám