Hlavní obsah

Cigarety zdražují, obchodníkům dochází zásoby těch levnějších

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Cigarety stále zdražují s tím, jak výrobcům postupně docházejí zásoby zatížené nižší spotřební daní. V posledních dnech zdražily například značky Camel, Ronson, Triumph nebo Red & White, vyplývá z vyjádření obchodníků. Například krabička cigaret Camel zdražila ze 64 na 68 korun a cigarety Red & White ze 49 na 53 korun.

Článek

U dalších značek již výrobci avizovali zdražení v cenovém věstníku ministerstva financí. Kdy k němu dojde, je však zatím nejisté.

Podle pracovníka velkoobchodu, který si nepřál být jmenován, je věstník pouze orientační a firmy jej často používají pro klamavé manévry. Podle informací o zásobách konkurentů totiž výrobci často upravují cenu svých cigaret. "Kdo má jaké zásoby je největším tajemstvím firem. Čas od času výrobci pustí do tisku informace o plánovaném vývoji cen, ale je to jenom součást strategické hry," řekl.

Loni stát spotřební daň na cigarety zvýšil dvakrát, na jaře a koncem prosince. Firmy si mohly do konce roku nakoupit zásoby cigaret s nižší spotřební daní; tyto cigarety nyní doprodávají. Kdy se doprodají poslední zásoby levnějších cigaret ale není možné předpovědět.

Roční spotřeba cigaret (v kusech na osobu):
rokpočet kusů
20011664
20021893
20032192
20042243
20052275
20062338
Zdroj: ČSÚ

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá,že spotřeba cigaret na jednoho Čecha stále roste. Podlední údaje jsou z roku 2006. Tehdy každý vykouřil přibližně 110 krabiček. Podle některých odhadů ale pětina spotřeby připadá na zahraniční turisty. Stát loni vybral na spotřební dani 47 miliard korun.

Jedničkou mezi výrobci cigaret je na českém trhu společnost Philip Morris, jejíž tržní podíl přesahuje 50 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám