Hlavní obsah

Obliba šnečího masa u Čechů roste, přesto stovky tun šneků vyváží

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Češi se pomalu, ale jistě stávají opravdovými gurmány. Jídla, která byla v Česku ještě před dvaceti lety téměř zapovězená, získávají na oblibě. Příkladem mohou být šneci, kterých Češi sní několik tun ročně. Dalších 500 tun pak vyváží do zahraničí.

Článek

„Na začátku devadesátých let jsme v Česku prodali asi metrák šnečího masa. V současnosti je to několik tun,“ popsal Novinkám vývoj na tuzemském trhu Miroslav Souček ze společnosti Snailex Plus. Ta v ČR působí od roku 1992.

Mezi šneky je slušná nabídka druhů. Krom klasického zahradního hlemýždě si našinec může pochutnat i na šnekovi z Afriky. Ty na speciálních farmách chová společnost Sanilex Plus. Konkurenční Helix nabízí převážně klasické zahradní hlemýždě, ale i druhy například z Balkánu. Firma se zaměřuje především na vývoz, loni tak vyexportovala přibližně 500 tun šneků.

Podle Ondřeje Vyhnálka jsou šneci pouze sezónní záležitostí. Helix se totiž zabývá jejich výkupem a maso následně zpracovává. „Nakupujeme z Čech, Polska a i z dalších zemí, ale vždy jen v období od 15. do 25. května,“ uvedl Vyhnálek.

Předkrm za sto korun

Vyhnálek i Souček se shodují, že konzumace šneků v Česku pomalu roste. Velkým problém je prý zejména vyšší cena. Dvanáct šneků může přijít v restauraci prý i na sto korun. Jedná se ale pouze o předkrm, nelze tím nahradit hlavní jídlo. Podle Vyhnálka patří mezi další důvody, proč se šneci v českém jídelníčku příliš často nevyskytují, to, že je Češi neumí připravovat.

Mezi velké konzumenty u nás patří prý Rusové. „Největší odbyt máme v Karlových Varech a poté v Praze,“ řekl Souček.

Připomněl, že šnečí maso je velice zdravé a lahodné. Navíc neobsahuje žádný tuk. Výhodou chování šneků je to, že na dvou kilech krmiva je možné získat jedno kilo masa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám