Hlavní obsah

Nedostatek potravin může být nejhorší krizí století, tvrdí Světová banka

Novinky, BBC, aš, Novinky, Independent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Světová banka v pondělí oznámila krizová opatření, jejich cílem je čelit stoupajícím cenám šéf Světové banky Robert Zoellick oznámil, že rychle stoupající ceny obilovin může uvrhnout 100 miliónů lidí v rozvojových zemích do chudoby. Krizové zasedání se koná kvůli nedávným hladovým bouřím na Haiti, Filipínách a v Egyptě a pátečním růstům cen obilovin.

Článek

Podle krizového plánu bude vydáno dalších 10 miliónu dolarů na Haiti, kde při bouřích bylo zabito několik lidí a vedly k pádu vlády. Zdvojnásobí i pomoc afrických zemědělcům.

Cena zrna vzrostla loni o 130 procent a cena rýže o 74 procent. V pátek vzrostly ceny obou komodit o deset procent, když se afričtí a asijští importéři utkali na trzích o dodávky obilovin, které nakupovali ve strachu z dalších hladových bouří.

Růst cen obilovin za rok do března
pšenice130 %
sója87 %
rýže74 %
kukuřice31 %
Zdroj: Bloomberg

OSN už varovala, že nárůst ceny rýže vyvolal potravinovou krizi v 36 zemích světa. Nárůst cen vedl k tomu že Světový potravinový program omezil dodávky potravin 73 miliónům lidí v 78 zemích. Hrozí jim podvýživa a hlad. „Tak je to zlé,“ uvedl Zoellick.

Hlava sesterského Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn už v sobotu varoval před dalšími možnými nebezpečí z nedostatku potravin: „Jak víme, poučeni z minulosti, tyto věci mohou vyústit ve válku.“

Situace vedla k řadě bouří prosti nárůstu cen základních potravin, které zažily i Pobřeží slonoviny, Etiopie, Maroko, Mauritánie, Jemen a Indonésie nebo Mexiko. Kvůli růstu cen špaget a pizzy se konala jednodenní stávka i v Itálii. V obtížné situaci se ocitli dovozci potravin, zejména rýže, jako jsou Bangladéš, Filipíny a Afghánistán, protože významní exportéři rýže Indie, Čína, Vietnam a Egypt omezili její vývoz. Producenti také uzavírají barterové obchody, třeba Egypt se Sýrií o výměně rýže za obilí. Blíží se i dohoda Ukrajiny a Libye.

Růst cen obilnin vede i k růstu cen masa, mléka a vajec. Ten je o to citelnější, že obyvatelé Číny, Indie, Brazílie a Ruska se zlepšováním ekonomické situace mění i svůj jídelníček, a roste v nich spotřeba masa. Od roku 1980 vzrostla v Číně o 150 procenta, v Indii o 40 procent za posledních patnáct let. Dalším nebezpečím je rychle se rozšiřující produkce biopaliv, kvůli které se snižují ve vyspělých zemí plochy oseté obilninami pro potravinářství.

Růst cen je patrný i v ČR.

Jak vzrostly ceny chleba a rohlíků v ČR
únor 2007únor 2008
ceny v obchodech
chléb kmínový17,5723,65
rohlík1,772,36
zdroj: ČSÚ

Reklama

Související články

Kvůli suchu mohou zdražit některé potraviny

Přestože v minulých dnech na některých místech v ČR vydatně pršelo, téměř katastrofální sucho se tím zmírnilo jen málo. To se podle zemědělců může nepříznivě...

Výběr článků

Načítám