Hlavní obsah

Benzín kvůli ropě do prázdnin podraží až o dvě koruny

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Motoristé si budou muset brzy za litr benzínu připlatit až dvě koruny. Ceny ropy, které v posledních dnech přesahují 110 dolarů za barel, se totiž nejpozději do prázdnin projeví i v cenách benzínu u čerpacích stanic.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V létě by mohly ceny benzínu být o 1,50 až 2 koruny vyšší než loni, kdy se litr naturalu prodával za 30,50 Kč,“ řekl Právu analytik Next Finance Vladimír Pikora. Nyní stojí litr v průměru 30,58 haléřů, což je tedy přibližně stejně jako před rokem.

Cena barelu ropy přitom od té doby vzrostla o desítky dolarů. Ceny nejdou výše kvůli oslabujícímu dolaru, ze nějž se surovina nakupuje. V březnu 2007 stál dolar 21,40 koruny, nyní je to 16,10 koruny. Za pouhý rok tak posílil o více než pět korun.

I tak ale benzín začne zdražovat. Za litr nejprodávanějšího Naturalu 95 by tak motoristé mohli již za pár měsíců platit až 32,50 Kč.

„K vysokým cenám, které nastaly po hurikánu Katrina, se naštěstí nepřiblížíme. Prodejci totiž pravděpodobně sníží své marže a velkou roli hraje i posilování koruny vůči dolaru,“ dodal Pikora.

Benzín drží slabý dolar

Právě silná koruna, která téměř denně láme rekordní hodnoty vůči americkému dolaru, drží podle Pikory zatím ceny benzínu na přijatelné úrovni. „Koruna je v posledních dnech na rekordech vůči euru i dolaru a když přepočteme nárůst ceny ropy na koruny, není to tak dramatické,“ dodal.

Česká měna ve čtvrtek opět vůči dolaru posílila na historicky nejvyšší úroveň, když se vyšplhala až na 16,10 Kč za dolar. Cena americké ropy včera stála přes 111 dolarů za barel (159 litrů) a podle analytiků může cena dále stoupat.

„Může za to zejména slabý dolar. Každý den vidíme nové a nové smutné rekordy, kam dolar padá. Čím je americká měna slabší, tím více investoři hledají alternativy, kam vložit své peníze. Investují do komodit, například zlata,“ uvedl Pikora s tím, že ropa může v nejbližších týdnech vystoupat až na 115 dolarů za barel. Zdražování ale má v dlouhodobějším měřítku skončit. „Je možné, že ještě pár týdnů bude dolar klesat, ale už se v tomto ohledu blížíme ke konci,“ uzavřel Pikora.

Reklama

Související témata:

Související články

Benzín i nafta opět mírně zlevnily

Ceny pohonných hmot mírně klesly. Litr nejprodávanějšího benzínu Natural 95 zlevnil o šest haléřů na 30,63 koruny. Cena motorové nafty se snížila o osm haléřů...

Zlato, ropa i euro lámou historické rekordy

Nejdůležitější obchodní komodity ve čtvrtek zlomily své dosavadní rekordy. Vůbec poprvé v historii se zlato dostalo nad 1000 dolarů za troyskou unci a ropa...

Výběr článků

Načítám