Hlavní obsah

Lichtenštejnsko vyšetřuje prodejce údajů o daňových podvodnících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN/VADUZ

Skandál kolem krácení daní v Německu nabírá na obrátkách. Lichtenštejnsko začalo vyšetřovat bývalého zaměstnance tamní banky LGT Heinricha Kiebera, který měl prodat Spolkové zpravodajské službě (BND) seznam německých daňových podvodníků.

Foto: Miro Kuzmanovic, Reuters

Bohatí Němci, kteří neměli údajně platit daně, měli své peníze v lichtenštejnské bance LGT.

Článek

List Frankfurter Allgemeine Zeitung se pozastavuje nad tím, že BND nedokázala identitu svého informátora ochránit. Kieber se nyní zřejmě ukrývá pod falešnou identitou na neznámém místě.

Lichtenštejnská prokuratura oznámila, že další předběžné soudní vyšetřování je vedeno proti Heinrichu Kieberovi a dalším neznámým osobám kvůli podezření z "prozrazení podnikového tajemství ve prospěch zahraničí". Informátor přezdívaný "Henry" údajně prodal data nejen BND, ale také mimo jiné britským a americkým úřadům.

Kieberův život je přitom podle listu v ohrožení. Nebezpečí pro něj prý nepředstavují ani tak samotní daňoví hříšníci, jako majitelé desítek lichtenštejnských nadací, které jsou namočeny do rozsáhlých neprůhledných obchodů.

Skandál má již celosvětový dopad

Skandál s převáděním peněz podléhajících zdanění do Švýcarska mezitím nabyl globálních rozměrů. O tajná bankovní konta se zajímají úřady v Nizozemsku i ve Spojených státech, razie u podezřelých osob začaly až v Austrálii a na Novém Zélandu.

Na seznamu podezřelých je podle dnešního vydání italského deníku La Repubblica i zhruba 150 Italů, Francie hlásí 200 podezřelých. Informace o klientech lichtenštejnských bank chtějí i severské země a Velká Británie dokonce přiznala, že se nechala Německem inspirovat a za údaje potřebné k dopadení podezřelých rovněž zaplatila informátorovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám