Hlavní obsah

Cigarety na jaře o osm korun nezdraží

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšší spotřební daň má letos v Česku zdražit cigarety až o osm korun. Jak ale vyplývá z údajů v Cenovém věstníku ministerstva financí, zdražovat se nebude ani na jaře. Důvodem je ostrý konkurenční boj, který rozpoutal dominantní hráč na trhu – firma Philip Morris (PM).

Článek

Očekávali jsme, že vzhledem k zásobám cigaret se starými kolky dojde ke zdražení o sedm až osm korun koncem dubna nebo května. Philip Morris si však teď nechal vytisknout nové H kolky, z nichž vyplývá, že o celý nárůst daně si sníží svou marži. A my se tomu musíme přizpůsobit," řekl Právu jednatel firmy Imperial Tobacco ČR Kamil Provazník.

Například krabička cigaret Marlboro King Size měla původně zdražit na 82 korun, podle Cenového věstníku se však bude dál prodávat za 74 Kč. Podobně sparty budou i na jaře za 61 korun, petry za 57 Kč, startky za 51 Kč a Red & White za rovnou padesátikorunu.

Dohoda s Číňany

S Číňany se navíc Philip Morris dohodl, že brzy začne v Česku prodávat jejich cigarety Red Golden Dragon. Ty mají stát 48 korun, o dvě až tři koruny méně než moonky či ronsonky konkurenčních tabákových firem. Za to Číňané slíbili, že pustí na svůj trh vlajkovou značku PM Marlboro.

„Kroky Philip Morris nás nutí, abychom také nezdražovali, jinak by se naše cigaretové značky staly v ČR neprodejnými. Je ovšem otázkou, jak dlouho může PM svou agresivní politiku vydržet. Vždyť absorbováním daně měsíčně ztrácí stamilióny korun," prohlásil Provazník.

Konkurence čeká na změnu šéfa PM

S podobnými praktikami jako teď PM přišla už loni na podzim firma JT International. Přes růst spotřební daně zdražila své cigarety Camel jen na 64 korun, a ostatní výrobci na to museli reagovat zlevněním některých svých značek. Například British American Tobacco v prosinci snížila cenu cigaret Lucky Strike ze 70 na 66 Kč.

Konkurence teď doufá, že nový generální ředitel Philip Morris ČR Alvis Giustiniani, jenž se funkce ujme 1. března, nebude pokračovat v agresivní strategii dosavadní šéfky PM Anji Fiedlerové. Giustiniani ji střídá v době, kdy se výrazně snížil podíl Philip Morris na českém tabákovém trhu. Zatímco ještě před několika lety se pohyboval kolem osmdesáti procent, teď je už méně než šedesátiprocentní.

„Odhaduji, že zásoby H kolků si Philip Morris vytvořil tak na dva měsíce. Ve druhé polovině roku s nějvětší pravděpodobností přece jen ceny zvedne a totéž pak učiní i konkurence," řekl Právu dobře informovaný zdroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám