Hlavní obsah

Úředníci podezírají německé čokoládovny z kartelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Vyšetřovatelé německého kartelového úřadu podezírají společnosti Mars, Ritter, Nestlé a Kraft, že se tajně domlouvali na zvyšování cen. Minulý týden provedli v kancelářích firem razii.

Článek

"S úřady plně spolupracujeme," prohlásila mluvčí německé divize společnosti Kraft Silke Tröschová. Upozornila, že zvyšování cen bylo nezbytné kvůli prudkému nárůstu nákladů na suroviny, jakou jsou sušené mléko a kakao.

Kartelový úřad má ale podezření, že se firmy dohodly na výraznějším zvýšení prodejních cen, než vyžadoval nárůst nákladů. "K tomuto závěru jsme dospěli na základě intenzivní analýzy trhu," řekla mluvčí úřadu Silke Kaulová. Pokud se podezření potvrdí, může úřad firmám udělit pokuty až ve výši deseti procent jejich ročních tržeb.

Vyšetřování čokoládového kartelu by se mohlo rozšířit také za hranice Německa. "Pokud uvidíme, že se to týká i jiných zemí, předáme vyšetřování Evropské komisi," upozornila Kaulová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám