Hlavní obsah

Slovensko udělilo pokutu koncernům za kartel

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Celkovou pokutu ve výši 350 milionů slovenských korun (zhruba 272 mil. Kč) udělil Slovenský protimonopolní úřad 16 strojírenským koncernům ze západní Evropy a Japonska za kartelovou dohodu. Ta omezovala konkurenci na trhu tzv. plynem izolovaných spínacích zařízení.

Článek

Pokuta se týká dvaceti společností ze skupin Siemens, Alstom, Areva, Fuji Electric, Hitachi, Mitsubishi Elekectric, Toshiba, Japan AE Power Systems a Nuova Magrini. Společnosti se měly od roku 1988, kdy v Evropě začal platit zákon o ochraně hospodářské soutěže, dohadovat na nabídkových cenách v tendrech. Pomocí této dohody ovládaly tyto firmy světové trhy. Mluvčí úřadu Alexandra Bernáthová potvrdila, že kartelová dohoda se týkala celého světa s výjimkou Spojených států a Kanady.

Pokuty za kartelové dohody udělila v minulosti také Česká republika a Maďarsko. Podobný případ řešila loni také Evropská komise. Rozhodnutí Slovenského protimonopolního úřadu zatím není pravomocné a do 15 dní je možné odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám