Hlavní obsah

Banky zvyšily sazby u hypoték

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká spořitelna zvýšila úročení hypoték - u nejběžnějších pětiletých fixací o 0,2 procentního bodu, u jednoleté fixace o 0,3 procentního bodu. Řada domácích bank zvýšila úročení hypotečních úvěrů již v uplynulých dnech, u pětileté fixace v průměru o 0,2 procentního bodu.

Článek

Důvodem zvyšování úroků je nejen zvyšování úrokových sazeb centrální bankou, ale i zdražení peněz, ze kterých banky hypotéky financují. Vliv má i zrušení daňového zvýhodnění výnosů z hypotečních zástavních listů. Podle odhadů to může zvýšit úrokové sazby u hypoték o 0,2 až 0,5 procentního bodu.

V uplynulých dnech zvýšily úrokové sazby UniCredit Bank, Hypoteční banka, Bawag Bank, Raiffeisenbank nebo GE Money Bank. Mnoho z nich se snaží klienty nalákat na delší pětileté fixace, a to silnějším zvýšením sazeb především u ročních a tříletých fixací.

Sazby nezvyšuje zatím jen Komerční banka

Například u GE Money Bank začíná pětiletá, tříletá i jednoletá fixace na 4,94 procenta, u Raiffeisenbank se pohybuje na 5,39 procenta. Kvůli podpoře pětileté fixace zvýšila i Hypoteční banka sazbu u fixace na tři roky, naopak samotnou pětiletou mírně snížila na 5,24 procenta.

Naopak se nyní nechystá zvyšovat sazby u hypoték Komerční banka. "V tuto chvíli sazby nezvyšujeme, ale sledujeme vývoj na trhu a podle toho rozhodneme v budoucnu o dalším postupu," řekla mluvčí banky Romana Ondrůšková.

Nejvíce zřejmě pocítí růst sazeb lidé, kterým letos končí úroková fixace. Například podle poradenské společnosti Fincentrum tak může být měsíční splátka hypotéky na konci letošního roku až o 2000 korun vyšší, než je tomu nyní.

Celkový objem hypoték poskytnutých v loňském roce má být podle očekávání odborníků téměř o polovinu vyšší než v roce 2006. Banky podle odhadů půjčily na hypotékách loni přibližně 150 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám