Hlavní obsah

Evropská komise zvýšila odhad růstu HDP a inflace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise zvýšila odhad růstu českého hrubého domácího produktu pro letošek na 5,8 procenta. Na jaře předpovídala růst 4,9 procenta. V následujících dvou letech ale ČR čeká zpomalení růstu hospodářství k úrovni kolem pěti procent. V podzimní prognóze EK rovněž zvýšila odhad růstu spotřebitelských cen.

Článek

Na jaře předpovídala, že inflace v ČR letos bude 2,4 procenta, a v roce 2008 pak 2,9 procenta, teď odhaduje tři procenta letos a 3,8 procenta příští rok.

Loni česká ekonomika vzrostla o rekordních 6,4 procenta. I přes výrazné zvýšení odhadu proti jarní prognóze je EK v odhadu růstu HDP pro letošek mírně pesimističtější než české ministerstvo financí, které na konci října odhad zvýšilo na 5,9 procenta.

Česká národní banka pak podle posledního výhledu letos ekonomický růst předpokládá na 5,8 až 6,6 procenta. V příštím roce čeká, že ekonomika poroste o 3,9 až 6,1 procenta.

Reálnost poslední prognózy EK

"Nejnovější prognóza EK pro ČR je podle mého názoru mnohem reálnější než ta předchozí. Zvláště pak pro letošní rok se odhady přiblížily očekávanému vývoji," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Pro příští rok je možné podle něj souhlasit se základními trendy, jako je zpomalení růstu, zrychlení inflace a další pokles nezaměstnanosti.

Velký nárůst v tom, že lidé více utrácejí, souvisí s řadou faktorů - například zvyšujícími se platy, snižující se nezaměstnaností či mírnou inflací. Očekávaný pokles v letech 2008 až 2009 souvisí s předpokládaným snížením příjmů z daní, které přijde s balíčkem ekonomických reforem a dalších škrtů v rozpočtu pro příští rok.

Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla má česká ekonomika na to, udržet si růst kolem pěti procent až do roku 2010. Podmínkou je ovšem dobrý vývoj v eurozóně. EK také poznamenala, že deficit veřejných financí loni dostal pod tři procenta HDP.

Deficit veřejných financí podle EK stoupne

Letos však podle ní opět stoupne na 3,4 procenta. Stát se tak má i přes příjmy plynoucí z hospodářského růstu, který je lepší, než se původně očekávalo.

V roce 2008 však EK díky předpokládanému výkonu ekonomiky i dopadům navrhovaných reforem čeká, že schodek opět klesne pod tři procenta HDP: v roce 2008 na 2,8 a o rok později na 2,7 procenta.

Rizika, která by mohla v tomto ohledu předpověď ovlivnit, EK vidí v tom, zda bude vláda schopna snižovat výdaje a pokračovat v konsolidaci veřejných financí v roce 2009 navzdory snížení přímých daní.

Pokles nezaměstnaných do budoucna

Nezaměstnanost by měla podle EK postupně klesnout. Za letošní rok se odhaduje na 5,9 procenta a v roce 2008 by měla klesnout na 5,4 procenta, v následujícím roce pak na pět procent.

České ministerstvo práce a sociálních věcí přitom ve čtvrtek sdělilo, že míra nezaměstnanosti v Česku v říjnu klesla na 5,8 procenta ze zářijových 6,2 procenta. Šlo o nejnižší údaj za posledních devět let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám