Hlavní obsah

Dluhy českých domácností dosáhly 660 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dluhy českých domácností stále rostou. Jen během září se zvýšily o 13 miliard korun na necelých 662 miliard. V meziročním srovnání jde nárůst o 159 miliard korun. Se zprávou přišla ve středu Česká národní banka.

Článek

Jednodenní vklady domácností se v září zvýšily proti předchozímu měsíci o dvě miliardy korun. Vklady domácností s výpovědní lhůtou byly vyšší o zhruba tři miliardy korun.

Zadlužení podniků se v září zvýšilo o 24 miliard korun na 874,8 miliardy. Za posledních 12 měsíců podnikové zadlužení vzrostlo o 141,6 miliardy korun.

Například loni v září tuzemské domácnosti dlužily necelých 513 miliard korun. Ze srovnání plyne, že dluhy Čechů rostou rok od roku velkým tempem.

Ekonomové ale nevidí rostoucí dluhy nijak tragicky. Pozitivní prý je, že lidé se zadlužují především kvůli bydlení. Je ale pravda, že ve skutečnosti dluží domácnosti mnohem více. Do čísla jsou totiž započítány jen dluhy u bank a nikoliv u soukromých společností.

Reklama

Související témata:

Související články

Domácnosti dluží už téměř 513 miliard korun

Češi se v říjnu zadlužili o dalších zhruba 10,2 miliardy korun, což je meziročně o 121,5 miliardy korun více. Bankám a finančním institucím tak dlužili zhruba...

Výběr článků

Načítám